Desivá predpoveď: S&P 500 sa môže zrútiť o 75%

Albert Edwards, globálny stratég banky Société Générale známy svojim extra-medvedím postojom, prišiel s novou desivou prognózou. Podľa nej sa americký akciový benchmark S&P 500 môže prepadnúť z nedávneho vrcholu 2100 bodov až na 550 bodov, čo predstavuje pokles o zhruba 75%.

Edwards uvádza, že akciový trh je v medveďom trende – všeobecne definovaný ako 20%-ný prepad z predošlých maxím – a poukazuje tiež na neistú priemyselnú výrobu USA, čo môže naznačovať začiatok fázy recesie.

Ako Edwards uviedol, predošlé dno medvedieho trhu bolo v marci 2009, keď index S&P oslabil na úroveň 666 bodov. Myslí si, že v rámci aktuálneho medvedieho trhu bude dno ešte nižšie – 550 bodov – čo je z nedávno dosiahnutého maxima prepad o spomínaných 75%.

Investori si nie sú príliš istí, či akciové trhy v súčasnosti čelia korekcii alebo nastal pravý medvedí trh. Počas prvých obchodných dní tohto roka sa americké akcie prepadli o 6%, čo je odrazom turbulencií na čínskom trhu a pokračujúceho zosuvu cien ropy.

Edwards verí, že dlhodobý medvedí trh je na dosah ruky. Za jednu z hlavných príčin považuje extrémne uvoľnenú menovú politiku, ktorá len v malej miere stimulovala rast a namiesto toho vyniesla ceny globálny aktív do stratosféry.

Včerajšie obchodovanie index S&P 500 uzavrel so stratou 2,50% na 1890 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre