O lacnej rope si už aj vrabce čvirikajú

Lacná ropa je dnes fenoménom, o ktorom si už vrabce čvirikajú. Pomaly si zvykáme na to, že tankujeme liter benzínu za zhruba jedno euro. Pred nedávnom klesla ropa Brent na 11 ročné minimum. 

No nemusí to byť dlhodobý jav. Hoci sa cena na úrovni sto dolárov dnes zdá byť blednúcou spomienkou, môže sa to v priebehu budúceho roka stať opäť realitou. Je to jedna z desiatich šokujúcich predpovedí Saxo Bank, ktoré sa už dnes začínajú napĺňať. (Šokujúce predpovede, ktoré Saxo Bank každoročne vydáva, predstavujú udalosti, ktoré sú málo pravdepodobné, ale ktoré by mohli mať, ak by k nim došlo, na trhy zásadný účinok.)

Pozerať sa z dnešnej úrovne na cenu sto dolárov sa môže zdať smiešne. No keď sa pozrieme na trh bližšie, vidíme tu silné pnutie. Trh je prezásobený, či už zo strany krajín OPEC, alebo ostatných.

Návratnosť tržieb producentov ropy klesla na úroveň z polovice 20tych rokov, čo podľa nášho názoru spustí ich reakciu smerujúcu k obmedzovaniu produkcie. Ako prví musia, a pravdepodobne začnú, znižovať dodávky výrobcovia z USA. 

Na toto už dlho čaká organizácia OPEC, aby aj ona mohla začať so škrtením produkcie. Znamená to postupné zníženie dodávok, čím sa ropa stane opäť vzácnou surovinou.

Počas budúceho roka môžeme okrem toho čeliť novým geopolitickým rizikám, čo by mohlo byť ďalším prorastovým, i keď krátkodobým, faktorom. Výsledná cena ropy by sa potom mohla koncom budúceho roka ustáliť na 50 až 70 dolároch za barel.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre