Cena ropy vyletela prudko nahor. Tu je hlavný dôvod

Ako vidieť na priloženom grafe nižšie, cena americkej ropy WTI počas dnešného obchodovania vzrástla až o 5,65% na 47,13 dolárov za barel.

Môže za to najnovší report amerického Úradu pre správu energií (EIA), z ktorého vyplýva, že zásoby ropy v USA sa medzitýždenne znížili o 2,1 mil. barelov, pričom analytici počítali s poklesom zásob o 1,2 mil. barelov.

Dáta prichádzajú na pozadí pondelkovej prognózy organizácie OPEC, podľa ktorej má ropná produkcia v USA v priebehu tohto roka oslabovať. Za hlavný dôvod OPEC považuje príliš nízke ceny ropy.

„V Severnej Amerike existujú náznaky, že produkcia v USA začala reagovať na zníženie investícií a aktivity. V skutočnosti sa všetky oči upriamujú na rýchly pokles americkej ropnej produkcie“, uvádza vo svojej správe OPEC.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre