5 kľúčových dôvodov, ktoré tlačia cenu ropy nadol

Vyhliadky cien ropy sú čoraz nižšie. Tento týždeň sme zverejnili aktuálnu predpoveď banky Goldman Sachs, ktorá pripúšťa, že ropa môže zlacnieť až na 20 dolárov za barel.

Viacero komoditných expertov zdôrazňuje, že na globálnom trhu s ropou prevažuje prebytok ropy, čo môže pokračovať až do záveru budúceho roka.

Zdá sa tak, že ropa nemá žiadny priestor pre nadýchnutie sa, za čo môže aj viacero ďalších dôvodov. Zhrnuli sme 5 kľúčových:

1. Nečinnosť OPECu – Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa v súčasnosti nesnaží žiadnym spôsobom obmedziť produkciu ropy a staviť pokles cien ropy. Aj napriek tlaku zo strany iných ropných krajín, ako napr. Venezuela, OPEC neprijal žiadne zmeny. Budúce zasadnutie združenia sa uskutoční v decembri.

2. Nižšie prognózy cien – Predpovede nižších cien ropy sa dnes stali normou, keďže neustále pretrváva prebytok na trhu s ropou. Kým banka Goldman Sachs ešte v máji počítala s cenou ropy Brent pre rok 2016 na úrovni 62 dolárov, dnes predpovedá cenu 49,5 USD. Nedávno svoje nižšie predpovede zverejnil aj energetický informačný úrad v USA (U.S. Energy Information Administration).

3. Ropná produkcia Indonézie a Iránu – ako uvádza portál Marketwatch, na nižšie ceny ropy bude tlačiť aj indonézska a iránska ropa. OPEC pripustil, že Indonézia sa bude môcť stať členom kartelu, v krátkodobom horizonte však bude jej produkcia naďalej rovnaká (či už členom je alebo nie). Ako člen OPECu však bude môcť prilákať ešte viac investícií.

Okrem toho tu máme iránsku produkciu – po dosiahnutí jadrovej dohody sa na globálny trh dostane nová ropa, pričom náklady Iránu na produkciu sú vzhľadom na polohu veľmi nízke.

4. Slabnúci dopyt – Nielen vysoká ponuka, ale aj oslabený dopyt tlačí na nižšie ceny čierneho zlata. Tohtoročný rast Číny, ktorá je spotrebiteľom ropy č. 1, bude zrejme najslabší za posledných 25 rokov, čo zanechá svoje stopy aj na cene ropy.

Navyše, ropnému trhu nepomohla ani nedávna devalvácia čínskej meny – keďže ropa sa obchoduje v dolároch, oslabený čínsky juan robí nákup ropy menej atraktívnym.

5. Prekvapivý rast zásob v USA – viacero expertov upozorňuje, že v USA nebadať žiadne výrazné známky zníženia ropnej produkcie, čo sa očakávalo z dôvodu nízkych cien ropy – aj keď bol zaznamenaný pokles počtu ropných plošín, ropné zásoby a produkcia sú naďalej vysoké.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre