Neexistuje žiadne rýchle riešenie na nízke ceny ropy, tvrdí OPEC

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) uvádza, že neexistuje žiadne rýchle riešenie pre prostredie s nízkymi cenami ropy.

OPEC zároveň vyjadril svoje znepokojenie nad situáciou v ropnom priemysle. Vo svojom komentári zverejnenom v pondelok organizácia uviedla, že pretrvávajúci tlak na cenu ropy je dôvodom obáv o OPEC a jej členov, rovnako ako všetky strany ropného priemyslu.

Organizácia vyhlásila, že urobí všetko, čo je v jej silách, aby vytvorila rovnovážne prostredie pre spravodlivé a rozumné ceny. Zároveň však dodala, že bude chrániť vlastné záujmy, avšak spolupráca bude vždy kľúčom v budúcnosti ropného odvetvia.

Oproti minulého roku ropa stratila až polovicu hodnoty. Včera však cena ropy WTI posilnila o takmer 6% na 47,86 dolárov za barel. Dnes zisky opäť maže.

Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom v OPECu, chce naďalej brániť svoj podiel na trhu a udržiavať produkciu na rekordných úrovniach. Saudovia dali jasne najavo, že produkciu neznížia, pokiaľ k zníženiu nepristúpia aj ostatní členovia organizácie.

Klesajúca cena ropy robí starosti aj Venezuele, ktorá vyzvala OPEC na mimoriadne zasadnutie s cieľom zastaviť pokles cien ropy.

Foto: Flickr

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre