10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Saudská Arábia otvára svoju burzu pre zahraničných investorov. Na trh v hodnote 590 miliárd dolárov tak budú môcť vstúpiť aj investori zo zahraničia, ktorí by tu v dlhodobom horizonte mohli realizovať investície za 40 miliárd dolárov.

2. Grécko naďalej bez dohody. Ani víkendové rokovania nepriniesli žiadne riešenie. Nedeľné rokovania pritom netrvali dlhšie ako hodinu. Sporný aj naďalej zostáva rozsah úsporných opatrení či grécky dôchodkový systém.

3. Eurokomisár Günther Oettinger vyzýva na pohotovostný plán pre Grécko. Podľa jeho vyjadrení sa Grécko v núdzovom stave môže ocitnúť už od prvého júla. Eurokomisár uvádza, že zabezpečiť by sa mali platy pre policajtov či energetické dodávky.

4. Menový pár EUR/USD dnes spočiatku strácal v dôsledku gréckeho dlhového sporu, neskôr ale straty zmazal a v čase publikovania tohto súhrnu získava 0,12% na 1,1280 dolára.

5. K situácii okolo Grécka sa dnes v Bruseli vyjadril aj šéf ECB, Mario Draghi. Ako uviedol, „lopta“ teraz leží v gréckom vládnom poli. „Je potrebná silná a komplexná dohoda medzi silne zadlženou krajinou a jej veriteľmi. A potrebujeme ju veľmi skoro“, vyhlásil Draghi.

6. Ropa dnes opäť v červených číslach. Brent lacnie o 0,90% na 64,11 dolára/barel, WTI stráca 0,91% na 60 dolárov/barel. Podľa analytikov z Commerzbank je to odrazom pretrvávajúceho prebytku ponuky nad dopytom. Taktiež Saudská Arábia ohlásila jej zámer zvyšovať produkciu ropy

7. Americký index Národnej asociácie staviteľov domov (NAHB) v júni prekvapil, keď posilnil z 54 bodov až na 59 bodov. Analytici pritom počítali so zvýšením iba na 56 bodov. Hodnoty vyššie ako 50 hovoria o tom, že stavitelia domov vnímajú podmienky pozitívne.

8. Ruská centrálna banka dnes rozhodla o znížení hlavnej refinančnej sadzby z 12,5% na 11,5%. Zníženie o jeden percentuálny bod je odrazom ustupujúcej inflácie. Kým v marci inflácia dosahovala 16,9%, v máji to bolo 15,8%.

9. Alibaba spúšťa alternatívu Netflixu. V číne bude spustená streamovacia služba  Tmall Box Office a odhaduje sa, že dostupná bude do dvoch mesiacov. Našim cieľom je stať sa ako HBO či Netflix v USA, vyhlásila spoločnosť.

10. Európske akcie hlboko v červenom. DAX 30 stratil 1,89%, CAC 40 -1,75%, britský FTSE -1,10%. V červenom je aj Wall Street – S&P 500 oslabuje o 0,39%, Dow Jones stráca 0,58%.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre