10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Čínsky akciový index Shanghai Composite dnes oslabil o viac ako 6%, čo je pre benchmark najväčší pokles od začiatku roka. Obchodníci poukazujú na sprísnenie požiadaviek týkajúce sa obchodovania s maržou. Index Hang Seng oslabil o viac ako 2%.

2. Pozrime sa na niekoľko dnešných dát z eurozóny. Index podnikateľskej klímy (BCI) sa v máji znížil o 0,05 bodu na 0,28 bodu, čo zaostalo za odhadmi. Analytici počítali s nárastom na 0,35 bodu.

3. Ekonomický sentiment v eurozóne zostáva stabilný. Index ESI v máji zostal na úrovni 103,8 bodu, pričom trh počítal s oslabením na 103,5 bodu. Kým dôvera spotrebiteľov oslabila, k zlepšeniu došlo v oblasti priemyslu, služieb, maloobchodu a stavebníctva.

4. Španielska ekonomika si z prvého kvartálu odnáša medzikvartálny rast 0,9%, čo je pre túto ekonomiku najväčší nárast od konca roka 2007. Nárast zaznamenali spotrebiteľské výdavky ako aj investície. Štatistický úrad tak potvrdil svoj prvý odhad.

5. Americké žiadosti o dávku v nezamestnanosti vzrástli na 282-tisíc, čo je viac ako počítali analytici. Tí očakávali pokles žiadostí na 272-tisíc. Rozpracované predaje domov v apríli medzimesačne posilnili o 3,4%, čo prekonalo odhad na úrovni 1%.

6. V technologickom sektore sa objavila multimiliardová akvizícia. Výrobca čipov Avago kupuje kalifornskú spoločnosť Broadcom za 37 miliárd dolárov. Kombináciou oboch firiem vzniká líder v oblasti komunikačných polovodičov.

7. V USA sa dnes čakalo aj na správu o stave zásob ropy. Tie v minulom týždni poklesli o 2,8 milióna barelov, čo je štvrtý pokles v rade. Trh počítal s poklesom, avšak o 2 milióny barelov. Ropa Brent po týchto dáta zmazala straty a posilnila o 0,14% na 62,43 dolára za barel.

8. Ako vyplýva z údajov spoločnosti Gartner, v prvom kvartáli 2015 došlo k zmene lídra na trhu so smartfónmi. Pred americkú spoločnosť sa opäť dostal juhokórejský Samsung. Kým Samsung v prvých troch mesiacoch tohto roka predal 81,12 mil. smartfónov, pri Apple to bolo 60,17 milióna.

9. Japonské maloobchodné tržby v apríli medziročne vzrástli o 5%, čo bolo mierne za prognózou +5,4%. Čísla sú však o niečo skreslené, keďže v apríli minulého roka došlo z dôvodu vyššej dane z predaja k výraznému prepadu.

10. John Williams, šéf regionálnej centrálnej banky v San Franciscu uviedol, že podľa neho Fed sadzby zvýši neskôr v tomto roku. Potom by malo dôjsť k postupnému zvyšovaniu sadzieb v priebehu nasledujúcich rokoch, uviedol Williams.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre