10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Japonské akcie na 7 a pol ročnom maxime. Akciový index Nikkei 225 dnes posilnil o 1,9 % na 17 979 bodov, čo je najvyššia hodnota od júla 2007. Sentiment podporili ekonomické dáta, keďže japonské strojné objednávky v decembri rástli najrýchlejším tepom za posledných 6 mesiacov.

2. Výrobca kozmetiky Avon Products ohlásil, že v 4. kvartáli 2014 zarobil 20 centov/akciu, čo je o 5 centov menej ako očakával trh. Pod výsledky spoločnosti sa negatívne podpísali výkyvy v menových kurzoch.

3. ECB údajne zvýšila rozsah núdzových úverov ELA (Emergency Liquidity Assistance) pre grécke banky. ELA je v súčasnosti pre grécke banky dôležitý, keďže ECB avizovala, že prestane prijímať štátne dlhopisy Grécka ako zábezpeku za poskytované pôžičky.

4. Výrobca elektromobilov Tesla Motors oznámil, že v poslednom kvartáli 2014 dosiahol stratu 13 centov/akciu. Analytici pritom predpovedali zisk 31 centov/akciu. Za odhadmi zaostali aj tržby spoločnosti.

5. Svoje čísla za posledný kvartál minulého roka zverejnila aj technologická spoločnosť Cisco Systems. Tá v uplynulom štvrťroku zarobila 53 centov, čo je o dva centy viac ako očakával trh. Lepšie než sa odhadovalo sa vyvíjali aj tržby firmy.

6. Medzinárodný menový fond (MMF) Ukrajine poskytne nový úver vo výške 17,5 mld. dolárov. Finančná pomoc od MMF bude súčasťou 40-miliardového programu, do ktorého sú zapojení ja ostatní zahraniční veritelia. Cieľom tohto finančného plánu je stabilizovať hospodárstvo Ukrajiny.

7. Podnikateľské zásoby v USA vzrástli o niečo slabšie než sa počítalo. V decembri v porovnaní s novembrom sa obchodné zásoby firiem zvýšili o 0,1 %, pričom trh počítal s nárastom o 0,2 %

8. Švédsko dnes nečakalo znížilo sadzby do záporných hodnôt. Hlavná sadzba tak bola znížená z 0 % na 0,1 %, s čím trhy vôbec nepočítali. Čítať viac

9. Maloobchodné tržby v USA oslabili viac ako sa očakávalo. Tržby amerického maloobchodu v januári poklesli o 0,8 %, pričom analytici počítali s poklesom iba o 0,4 %

10. Pozrime sa aj na americké žiadosti o dávky v nezamestnanosti. Tie vzrástli o 25 tisíc na 304 tisíc, čo je viac ako očakávali analytici. Trh totiž počítal s nárastom na 287 tisíc žiadostí.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre