10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Jack Ma, zakladateľ spoločnosti Alibaba Group, sa neudržal na čele najbohatších ľudí v Číne. Podľa rebríčka Hurun ho zosadil Li Hejun, podnikateľ zaoberajúci sa ekoenergiou, ktorého majetok dosahuje hodnotu až 26 miliárd dolárov.

2. Postupné ekonomické oživenie v Španielsku pomohlo výsledkom bankového obra Banco Santader. V minulom roku táto španielska banka zvýšila svoj zisk o 39 % na 5,8 miliardy dolárov. Keďže klienti opäť dokážu splácať svoje pôžičky, banka dala o 2 miliardy menej na rezervy a opravné položky. Akcie Banco Santader dnes získavajú viac ako 4 %.

3. Austrálska centrálna banka znížila sadzby na rekordné dno. Čítajte viac

4. Ceny ropy dnes výrazne v pluse. Barel ropy Brent dražie o 4 % na 57,26 dolára, WTI získava 2,37 % na 51,02 USD. Z USA prišli správy, že počet tamojších ropných vrtov v dôsledku nízkych cien ropy prudko poklesol.

5. Grécko nebude požadovať odpustenie nesplatených dlhov. Takto sa pre denník Financial Times vyjadril nový grécky minister financií Janis Varufakis. Miesto toho chce vláda zameniť nesplatený dlh za nové dlhopisy naviazané na hospodársky rast krajiny.

6. Vyjadrenie gréckeho ministra financií sa dnes postaralo o výraznú úľavu na európskych finančných trhoch. Euro získava 1,30 %, grécke akcie vzrástli o viac ako 11 %. V zelenom zakončili aj ďalšie európske akciové indexy.

7. Lenovo so silnými číslami. Obrat čínskej spoločnosti v poslednom kvartáli minulého roka vzrástol o 31 % na viac ako 14 miliárd dolárov, k čomu s tržbami vo výške 1,9 mld. dolárov prispela nedávno prevzatá Motorola. Zisk v dôsledku nákupu Motoroly medziročne poklesol o 5 % na 253 miliónov dolárov.

8. Priemyselné zákazky v USA v decembri výrazne oslabili. V porovnaní s novembrom sa znížili o 3,4 % a novembrový pokles bol upravený z 0,7 % až na 1,7 %. Ekonómovia v decembri počítali s poklesom o 2,4 %.

9. Známa ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) sa s americkou vládou dohodla na vyrovnaní vo výške 1,5 mld. dolárov. Ratingovka bola obvinená, že počas krízy vylepšovala hodnotenia a uprednostnila tak vlastné finančné záujmy pred objektívnym hodnotením.

10. Centrálna banka Indie sa rozhodla upustiť od ďalšieho uvoľňovania menovej politiky, čo bolo finančnými trhmi očakávané. Centrálna banka dnes oznámila, že kľúčovú refinančnú sadzbu podrží na úrovni 7,75 %.

xtb
Komentáre