Ceny ropy na 5-ročnom dne. Toto Obama potreboval

Včera sme na ropnom trhu mohli vidieť ďalší z veľkých výpredajov, v ktorom boli ceny čierneho zlata stlačené na 5-ročné minimum.

Gerald Seib z denníka Wall Street Journal napísal, že nízke ceny ropy sú pre amerického prezidenta Obamu win-win situáciou.

Prečo? Seib argumentuje, že pokles cien ropy má pre Obamovu administratívu domáci i medzinárodný prínos. Je známe, že vysoké ceny benzínu, ktoré sú odvodené od vysokých cien ropy, sú pre Američanov “nočnou morou”.

Okrem toho, mnoho krajín, ktorým nízke ceny ropy udelili ranu pod pás, sú na zozname geopolitických nepriateľov USA (Venezuela, Rusko, Irán či Sýria).

Ako Seib uviedol, dopad nízkych cien ropy na Rusko je veľký, takže krajina môže skĺznuť do recesie (čo ruská vláda v budúcom roku aj očakáva). Vzhľadom k tomu by Rusi museli obmedziť finančnú podporu pre ukrajinských separatistov a vznikol by priestor pre dlhoočakávané kompromisy.

Okrem toho tu máme Irán, ktorý je pod stálym tlakom, aby obmedzil svoj jadrový program. Nízke ceny ropy sú akýmsi nástrojom hospodárskeho tlaku, ktorý Irán môže zatlačiť do kúta.

Ropa je okrem toho dôležitým zdrojom príjmov pre Džihádistov islamského štátu – je známe, že radikáli kradnú ropu zo sýrskych rafinérií a predávajú ju na čiernom trhu. A keďže ropa je čoraz lacnejšia, prostriedkov na financovanie ich armády je stále menej.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre