10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Švédsko vyhlásilo predčasné voľby – k takémuto kroku prikročil premiér Stefan Löfven (na snímke) po tom, čo parlament zamietol návrh rozpočtu predložený jeho koalíciou.

2. Sentiment v sektore služieb v eurozóne sa v novembri výrazne zhoršil. Príslušný indikátor nákupných manažérov oslabil z  52,3 b. na 51,1 bodu. Ide o štvrtý po sebe nasledujúci pokles.

3. Za očakávaniami zaostali aj maloobchodné tržby. Ako informoval Eurostat, v októbri došlo k nárastu maloobchodných predajov o 0,4 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s nárastom o 0,6 %.

4. Japonský akciový index Nikkei 225 pokračuje vo výstupe nahor. Benchmark sa dnes zelenal už štvrtý obchodný deň za sebou, keď posilnil o 0,32 % na 17 720 bodov. Najväčší dopyt bol najmä po akciách automobilových spoločností.

5. Ruská centrálna banka opäť intervenovala proti klesajúcemu kurzu ruskej meny. Ako vyplýva z dát centrálnej banky, na začiatku decembra na podporu rubľa vydala 700 miliónov dolárov.

6. Euro sa po dnešných slabých dátach z eurozóny dostalo pod výrazný tlak – aktuálne stráca 0,57 % na 1,23123 dolára, čo je najmenej od polovice roka 2012.

7. Ako dnes informovala súkromná agentúra ADP, v novembri bolo v USA vytvorených 208 tisíc pracovných miest. Ekonómovia počítali s číslom 222 tisíc pracovných miest. Hodnota z predošlého mesiaca bola revidovaná o 3 tisíc nahor na 233 tisíc miest.

8. Lepšie než počítali analytici sa v USA vyvíjal index ISM pre sektor služieb, ktorý v novembri posilnil o 2,2 bodu na 59,3 bodu. Analytici počítali len s miernym nárastom na 57,5 bodu.

9. Ekonomika Austrálie rástla v treťom kvartáli o 0,3 %, čo výrazne zaostalo za očakávaniami trhu. Analytici počítali s rastom HDP na úrovni 0,7 %. Austrálsky dolár sa po vyhlásení týchto dát dostal pod tlak.

10. A nakoniec si pozrite prehľad najviac a najmenej skorumpovaných krajín na svete, ktorý zostavila organizácia Transparency International. Zobraziť mapu.

[mc4wp_form]

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre