Rusko a Venezuela bojujú proti lacnej rope

Ako sme vás informovali už vo včerajšom dennom prehľade, Venezuele sa nepáči čoraz lacnejšia ropa, ktorá je hrozbou pre jej krajinu. Juhoamerická krajina tak hľadá spojencov, s ktorými by sa dohodla na krokoch v boji s nízkymi cenami čierneho zlata. Ruský minister energetiky, Alexander Novak už potvrdil, že s venezuelským ministrom zahraničia rokoval o spoločnej stratégii.

Na otázku, či podnikli spoločné kroky proti 30 %-ému poklesu cien v tomto roku, Novak pred novinármi uviedol: „Áno, je tu taká iniciatíva, diskutovali sme na túto tému a na týchto návrhoch pracujeme“, povedal ruský minister.

Podľa niektorých ruských a venezuelských analytikov sa Spojené štáty a Saudská Arábia tajne dohodli na stlačení ceny ropy nadol, a to z pre geopolitické dôvody. Leonid Fedun, spolumajiteľ firmy Lukoil sa pri tejto domnienke odvoláva na marcovú návštevu amerického prezidenta Obamu v meste Rijád. Aj zahraničný minister USA John Kerry po návšteve v Saudskej Arábii uviedol, že Arabi si uvedomujú svoj vplyv na svetové ceny ropy.

Saudský minister ropného priemyslu Ali al Naim popiera akékoľvek konšpiračné teórie. „Saudská ropa v posledných týždňoch čelí nepresným domnienkam. Nesnažíme sa politizovať ropu, pre nás je to vec ponuky a dopytu“, uviedol Naim.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre