Ako sa z Elona Muska zrodil najobdivovanejší CEO sveta

Či už je to Tesla alebo SpaceX, obe firmy sú dnes svetovými lídrami inovácií. A nie je to náhoda, pretože v čele oboch firiem stojí obdivovaný riaditeľ a samorastlý miliardár Elon Musk. Ako vlastne vyzeral jeho výstup nahor?

Musk sa narodil v roku 1971 v Južnej Afrike ako najstarší z troch detí. Už od útleho veku bol mimoriadne zvedavý a prehrabával sa rôznymi knihami. Mladý Musk začal chodiť na počítačové kurzy a učil sa programovať, pričom netrvalo dlho, aby v tejto oblasti predstihol svojho učiteľa. Vo veku 12 rokov vyvinul a predal svoju prvú vesmírnu videohru Blastar, za ktorú nádejný mladík dostal 500 dolárov.

Z Afriky do Kanady Musk odišiel keď mal 17. O dva roky neskôr začal chodiť na Queen’s University v Ontáriu, kde sa zároveň spoznal so svojou prvou manželkou Justine. Neskôr sa presunul na University of Pennsylvania, kde získal bakalára v odbore strojárstvo a obchod. Druhý stupeň vysokoškolského štúdia Musk venoval fyzike. Jeho ďalším plánom bolo získať titul PhD. na Stanforde, no doktorandské štúdium skončil po dvoch dňoch, keďže sa plne ponoril do biznisu v Silicon Valley.

V roku 1995 Musk spustil svoju prvú firmu ZIP2. Stránky, ktoré boli akýmsi online sprievodcom mestom, nakoniec odkúpila firma Compaq Computer Corporation za 307 miliónov USD.

Musk získal 22 miliónov dolárov, čo z neho vo veku 28 rokov spravilo milionára.

Jeho prvým veľkolepým úspechom bol PayPal, dodnes medzinárodne uznávaný platobný systém. PayPal, ktorý Musk spoluzakladal s Petrom Thielom či Lukeom Nosekom, kúpil eBay v roku 2002 za 1,5 miliardy dolárov.

Avšak tým, že Musk nadobudol podstatnú časť majetku, to ešte vôbec nekončilo. Práve naopak.

V roku 2002 začal Musk pracovať na firme SpaceX, ktorej cieľom je umožniť bežnému smrteľníkovi výlet do vesmíru. A podnik začal rásť. Spoločnosť orientovaná na komerčné vesmírne lety predstavila impozantnú kozmickú loď Dragon V2 a získala kontrakt od NASA v hodnote 2,6 miliárd dolárov.

Musk sa v oblasti výskumu doslova našiel a po vesmíre vsadil na elektromobily. V roku 2004 sa pripojil k americkej automobilke Tesla Motors, kde sa v roku 2008 stal generálnym riaditeľom a na svet priniesol model Tesla Roadster. Avšak ani tu sa Muskove aktivity nekončia.

Minulý rok odhalil nový projekt s názvom Hyperloop – tento dopravný systém by podľa Muska dostal človeka zo San Francisca do Los Angeles za 30 minút. Na rozdiel od ciest či železníc by Hyperloop používal akési dopravné potrubia, ktoré by bolo možné zrealizovať od 7 -10 rokov.

Okrem toho Musk v roku 2006 založil SolarCity, firmu, ktorá vyrába fotovoltaické produkty a zaoberá sa službami týkajúcimi sa solárnej energie.

Muskove výkony sú doslova nadčasové. Nie nadarmo ho magazín “The Antlatic” minulý rok vyhlásil za najlepšieho žijúceho vynálezcu. Svojich priaznivcov má aj medzi takými velikánmi ako je Obama či zakladateľ Google Larry Page. “Radšej by som svoj majetok odovzdal Muskovi ako charite”, povedal raz spoluzakladateľ Google.

Samozrejme, nie vždy to bolo iba o úspechu. Na konci roku 2008 Musk musel bojovať o záchranu SpaceX a Tesly, keďže obe firmy v tej dobe takmer skrachovali. Dnes má Musk 43, hodnota jeho majetku podľa magazínu Forbes dosahuje 9,4 mld. dolárov a po celom svete má mnoho obdivovateľov.

Pozri: 10 citátov od neobyčajného miliardára Elona Muska

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre