10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Medzinárodný menový fond (MMF) varuje pred veľkými “stávkami” na finančnom trhu. Niektoré investície s požičanými peniazmi vyzerajú prehnane, pričom pri rôznych prekvapeniach a rizikách môže dôjsť k ich nepríjemnému spľasnutiu, varoval MMF.

2. Nezamestnanosť v Grécku na ústupe. V druhom kvartáli nezamestnanosť poklesla z 27,8 % zaznamenaných v 1. štvrťroku na 26,6 %. Bez práce je v Grécku celkom 1,28 milióna ľudí.

3. Po silnom mesiaci prišiel strmý pokles. Hovoríme o počte začatých stavieb  a stavebných povoleniach – kým v júli začaté
stavby rástli o 22,9 %, v auguste medzimesačne oslabili o 14,4 % Ekonómovia počítali s poklesom len o 5,2 %. Stavebné povolenia poklesli o 5,6 %.

4. Vo Veľkej Británii sa dnes koná dlhoočakávané referendum o samostatnosti Škótska. Aj napriek tomu, že odborníci hovoria o veľmi tesnom výsledku, britská libra dnes pohodlne rastie. Hlasovanie sa skončí o 23:00 (nášho času), pričom výsledky by mali byť známe zajtra ráno.

5. Americký dolár sa voči japonskému jenu dostal až na 6-ročné maximum. Menový pár USD/JPY sa dokázal dostať až na 108,69 jenov, čo je najvyššia hodnota od septembra 2008. Slabý jen, ktorý pomáha proexpoertne orientovaným japonským firmám na zahraničných trhoch, poslal japonské akcie nahor.

6. Ako dnes ohlásili francúzske noviny L’Opinon s odvolaním sa na vládne kruhy, ratingová agentúra Moody’s údajne plánuje znížiť úverovú známku Francúzska na “Aa2”. V hodnotiacom rebríčku Moody’s by išlo o tretí najlepší rating.

7. Európske burzy dnes uzavreli v zelenom, čo pozorovatelia trhu zdôvodňujú prísľubom nízkych úrokových sadzieb zo strany Fedu. Fed včera opäť zopakoval, že sadzby by na nízkej úrovni mali zostať značnú dobu po ukončení programu nákupu dlhopisov. Francúzsky index CAC 40 získal 0,75 %, britský FTSE 100 posilnil o 0,57 %.

8. V mesiaci september sa podnikateľské prostredie v oblasti Philadelphia výrazne zhoršilo. Príslušný index v septembri oproti augustu oslabil o 5,5 bodu na 22,5 bodu. Výsledok ale finančné trhy neprekvapil, keďže ekonómovia počítali s poklesom na 23 bodov.

9. Americké žiadosti o dávky v nezamestnanosti prudko poklesli. V minulom týždni sa ich počet znížil o 36 tisíc na 280 tisíc, čo je oveľa lepší výsledok ako očakávali analytici. Tí počítali s číslom 305 tisíc žiadostí.

10. Európska centrála banka pod tlakom. Dopyt po dlhodobých úverov zostáva zo strany komerčných bánk veľmi slabý. Miesto očakávaných 150 miliárd eur banky čerpali iba 83 mld. eur. Podľa odborníkov by ECB na boj s nízkymi cenami mohla prijať ďalšiu zbraň, a to nákupy dlhopisov.

xtb
Komentáre