10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Bez povolenia Kyjeva časť konvoja humanitárnej pomoci prekročila ukrajinské hranice. Šéf štátnej ukrajinskej bezpečnosti to označil za priamu ruskú inváziu na Ukrajinu.

Miesto organizácie Červený kríž je konvoj sprevádzaný skupinou proruských povstalcov. Kyjev však informoval, že nepodnikne žiadny vojenský útok. Pozrite si reakciu trhu.  Tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen prehlásil, že Moskva aj naďalej stupňuje krízu na Ukrajine, čo môže viesť k ďalším sankciám.

2. Britskú libru môžu čakať ťažké chvíle. Odborníci varujú, že ak v referende 18. septembra Škótsko rozhodne o odtrhnutí sa od Spojeného kráľovstva, môže to mať pre britskú libru negatívny vplyv. Nevylučuje sa pokles pod úroveň 1,60 dolára za libru.

3. Český prezident Miloš Zeman kritizuje Českú národnú banku: Ako uviedol pre denník „Právo“, banka odďaľuje prijatie eura: devalváciou českej koruny robí ČNB prechod na euro takmer nemožným, hovorí Zeman.

4. Cena medi prudko rastie. Len za tento týždeň komodita získala už tri percentá, čím reaguje na silné ekonomické dáta z USA. Lepšie než sa očakávalo sa v USA vyvíjal počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti, index nákupných manažérov či počet predaných domov.

5. Janet Yellenová, šéfka Fedu dnes v rámci prejavu na sympóziu v Jackson Hole (kde zasadajú vedúci predstavitelia najväčších centrálnych bánk) neposkytla žiadny jasný signál, že sadzby v USA môžu byť zvýšené skôr ako sa očakáva. Aj keď zdôraznila, že na americkom trhu práce badať významný pokrok, situácia je naďalej neuspokojivá.

6. Euro voči doláru sa dnes prepadlo o 0,32 % na 1,3221 dolára, čo je najnižšia úroveň od septembra 2013. Euro rozšírilo straty po prejave šéfky Fedu Janet Yellenovej.

7. Ropa aj v dnešnom obchodovaní rozširuje straty z predošlých dní. Cena ropy tak zrejme uzavrie piaty po sebe idúci týždeň v strate. Za zlacňovaním stojí silný americký dolár či slabšie dáta z Číny.

8. Japonský akciový index Nikkei 225 dnes prerušil sériu deviatich ziskových obchodných dní za sebou, keďže benchmark stratil 0,30 % na 15 539 bodov. Obchodníci tvrdia, že za stratami japonských akcií stojí posilnený japonský jen.

9. Brusel naznačil, že po pestovateľoch zeleniny a ovocia môžu pomoc od Európskej únie obdržať aj výrobcovia syru. Najmä fínske a pobaltské syrárne majú vzhľadom na sankcie voči Rusku problém s odbytom. Európska komisia by tak mala uprostred budúceho týždňa prijať nové podporné opatrenia na stabilizáciu trhu.

10. Širší americký akciový benchmark S&P 500 dosahuje rekordné maximá. Aktuálne je Wall Street mierne v červenom, za čo môžu aj nepokoje na Ukrajine.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre