Ekonomika slabne, čaká nás medvedí trh, varuje Faber

Mnoho investorov, obchodníkov a špekulantov si dnes čoraz častejšie kladie otázku: sú aktuálne ceny aktív bublinou alebo odrážajú rast globálnej ekonomiky?

Známy investor Marc Faber má pre nich jasnú odpoveď – bublina už začína praskať. „Myslím si, že pri cenách aktív je to kolosálna bublina, ktorá praskne..a možno už začala praskať“, uviedol pre televíziu CNBC investor Faber.

Faber už dlhší čas hovorí o poklese trhu. „Zrejme som sa mýlil v tom zmysle, že som s korekciou počítal v posledných dvoch rokoch. Nestalo sa tak od októbra, kedy index S&P dosahoval 1074 bodov. Odvtedy sme išli prudko nahor, bez korekcie väčšej ako 11 %, takže teraz to nebude korekcia, ale medvedí trh, varuje Dr. Doom, ako Fabera prezývajú.

„Neverím, že globálna ekonomika posilňuje, skôr som presvedčený, že slabne“, hovorí investor. Podľa neho tu ale máme viacero faktorov, ktoré ceny aktív tlačia nadol. „Myslím si, že v Bielom dome máme veľmi zlého prezidenta, zostáva tu množstvo politických otázok na uváženie a problémom sú aj oveľa vyššie ceny ropy“. Pri akciovom benchmarku S&P 500 počíta s oslabením až o 30 %.

Marc Faber je vydavateľom investičného mesačníka názvom  “Gloom Boom & Doom”, ktorý upozorňuje na nezvyčajné investičné príležitosti. Okrem toho je autorom niekoľkých kníh a pravidelne vystupuje ako prispievateľ v svetových publikáciach.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre