10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Bývalý šéf Microsoftu, Steve Ballmer sa rozhodol odkúpiť basketbalový klub z NBA – Los Angeles Clippers. Ballmer za klub ponúka 2 miliardy dolárov, čím rázne prekonal predošlé ponuky konkurentov.

2. Rast cien v Taliansku prekvapivo oslabuje. Ročná miera inflácie tu v máji poklesla z aprílových 0,5 % na 0,4 %. Ekonómovia počítali s nezmenenou hodnotou 0,5 %.

3. Francúzskej veľkobanke BNP Paribas hrozí v USA rekordne vysoká pokuta. Za porušovanie amerických sankcií voči Kube či Iránu chcú Spojené štáty banku potrestať pokutou vo výške až 10 miliárd dolárov. Akcie BNP dnes oslabujú o 5 %

4. Zlato sa dnes obchoduje v blízkosti 4-mesačného minima, keď lacnie o 0,15 % na 1254 dolárov/uncu. V posledných týždňoch sa cena zlata nachádza pod tlakom, za čo môžu pozitívne ekonomické dáta z USA. Napriek poklesu ekonomiky USA v 1. kvartáli analytici počítajú so silným rastom v druhom štvrťroku.

5. Spotrebiteľský sentiment vo Veľkej Británii sa dostal na 9-ročné maximum. Príslušný index posilnil z hodnoty“-3“ na „0“. Po prvýkrát od roku 2005 sa spotrebiteľský index GfK vymanil zo záporných hodnôt.

6. Spotrebiteľské ceny v Japonsku rastú najrýchlejším tempom od februára 1991. Medziročná miera inflácie v apríli rástla tempom 3,2 %, pričom v marci to bolo len 1,3 %. Podľa odborníkov sa pod vyššie ceny podpísalo nedávne zvýšenie spotrebných daní.

7. Nemecká spoločnosť Siemens ohlásila masívne prepúšťanie zamestnancov. V rámci reštrukturalizácie má do konca roku 2016 o miesto prísť 11 600 pracovníkov. Spoločnosť predpokladá, že vďaka reštrukturalizácii ušetri miliardu eur.

8. Hospodársky rast Indie oslabuje. V poslednom štvrťroku indická ekonomika rástla tempom 4,6 %, pričom v predošlom kvartáli to bol ešte rast 4,7 %. Analytici očakávali, že hospodárstvo Indie porastie o 4,8 %.

9. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v máji indikátor spotrebiteľskej dôvery pokračoval v raste a dosiahol najvyššiu hodnotu (-11,5) od septembra 2008. Oproti aprílu 2014 ukazovateľ vzrástol o 2 body, a to najmä v dôsledku poklesu pesimizmu pri zložkách o hospodárení domácností.

10. Spotrebiteľské výdavky USA sa v apríli v porovnaní s marcom znížili o 0,1 %. Pre trh ide o sklamanie, keďže bankoví analytici počítali sa nárastom o 0,2 %. Na druhej strane, predošlý údaj bol revidovaný o 0,1 percentuálneho bodu nahor. Keďže spotreba tvorí až 70 % ekonomického výkonu USA, ide o ostro-sledovaný makroekonomický údaj.

xtb
Komentáre