10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Zlato dnes zažíva trpké chvíle. Jeho cena oslabuje o takmer dve percentá na 1267 dolárov/uncu.

Pod pokles ceny sa podpísalo viacero faktorov – okrem nádeje, že novému prezidentovi Ukrajiny sa podarí stabilizovať situáciu v krajine, cena zlata reaguje aj na klesajúcu spotrebu zlata v Číne.

2. Spotrebiteľská dôvera vo Francúzsku stagnuje. Ako dnes v Paríži informoval tamojší štatistický úrad, zodpovedajúci index v máji zostal na aprílovej úrovni 85 bodov. V Taliansku index spotrebiteľskej dôvery posilnil zo 105,5 b. na 106,3 bodu, čo je až 4-ročné maximum.

3. Najväčší obchod v histórii farmaceutického priemyslu sa nekoná. Zatiaľ. Britská spoločnosť AstraZeneca odmietla najnovšiu ponuku na prevzatie od amerického giganta Pfizer – podľa britských akvizičných pravidiel môžu Američania s novou ponukou prísť o 6 mesiacov.

4. Guvernér rakúskej centrálnej banky a zároveň člen Rady guvernérov ECB, Ewald Nowotny vyjadril svoje obavy o nízku infláciu v menovej únii. Ako vyhlásil, nízky rast cien je rizikom, pretože má za následok vyššie zadlženie a pokles spotreby.

5. “Pokrok je ešte príliš pomalý a cieľová čiara je ďaleko”. Takto sa o bankových reformách na konferencii v Londýne vyjadrila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagarde. Šéfka MMF okrem toho vyzvala po väčšej integrite finančného systému.

6. Firmy v USA sa postarali o pozitívne čísla. Americké objednávky tovarov dlhodobej spotreby sa v apríli zvýšili o 0,8 %, čo je viac, že sa očakávalo. Analytici počítali s poklesom o 0,7 %.

7. Spotrebiteľský sentiment v USA sa v mesiaci máj zlepšil. V porovnaní s aprílom príslušný indikátor Conference Board posilnil o 1,3 bodu na 83 bodov. Ekonómovia túto hodnotu očakávali.

8. Dobré ekonomické dáta v podobe nových objednávok a spotrebiteľskej dôvery dnes tlačia akcie na Wall Street nahor. Akciový index Dow Jones získava 0,39 % na 16 670 bodov, index S&P 500 rastie o 0,48 % na 1909 bodov.

9. Európski centrálni bankári sa obávajú nebezpečenstiev, ktoré vyplývajú z extrémne nízkej inflácie. Prezident ECB, Mario Draghi dnes zopakoval, že nízka inflácia je rizikom.

10. Robustné ekonomické dáta z USA ako aj vyjadrenia centrálnych bankárov eurozóny dnes tlačia menový pár EUR/USD nadol. Euro voči doláru oslabuje o 0,22 % na 1,3613 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre