10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Čínsky výrobný index PMI v apríli medzimesačne posilnil o 0,1 b. na 50,4 bodu. Ekonómovia počítali s mierne vyššou hodnotou 50,5 bodu. Oficiálny ukazovateľ PMI tak zostáva nad hranicou 50 bodov, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom ekonomickej aktivity.

2. Ekonomika Veľkej Británie naďalej prekvitá. Index PMI sa v apríli dostal na 5-mesačné maximum, keď vzrástol z 55,8 b. na 57,3 bodu. Ekonómovia počítali s hodnotou 55,4 bodu.

3. Cena medi dnes oslabila na 2-týždenné minimum, za čo môžu slabšie dáta čínskeho priemyslu. Komoditám neprospieva ani včerajšie rozhodnutie Fedu o redukcii nákupov dlhopisov vo výške 10 mld. dolárov. Na komoditnej burze COMEX sa meď obchoduje za 3,004 USD/libru.

4. Pod tlakom medzinárodných veriteľov bola Ukrajina nútená prijať zvýšenie ceny plynu pre domácnosti. Od štvrtka tak cena plynu pre obyvateľov Ukrajiny vzrastie o 40 %. Zvýšenie cien je jednou z podmienok poskytnutia pomoci od Medzinárodného menového fondu, ktorý Kyjevu poskytol úver 17 mld. dolárov.

5. Japonský elektronický obor Sony zhoršil svoje vyhliadky zisku o 70 %. Prevádzkový zisk výrobcu PlayStation má za fiškálny rok končiaci 31. marca dosiahnuť 20 biliónov jenov. Pôvodná prognóza hovorila o prevádzkovom zisku 80 bil. jenov.

6. Cena ropy WTI sa dnes prepadla na 5-týždenné minimum po tom, čo ropné zásoby v USA dosiahli nový rekord. O percento lacnie aj severomorská ropa Brent, ktorá reaguje na ekonomické oslabenie USA a Číny, dvoch najväčších spotrebiteľov tejto komodity.

7. Biznis s platobnými kartami sa spoločnosti MasterCard naďalej vypláca. V prvom kvartáli zisk spoločnosti vzrástol o 14 % na 870 mil. dolárov.

8. Štvrtok už tradične patrí vyhláseniu žiadostí o dávky v nezamestnanosti v USA. Ich objem minulý týždeň vzrástol o 14 tisíc na 344 tisíc. Ekonómovia počítali s objemom 320 tisíc žiadostí.

9. Aj napriek tomu, že americký ropný gigant ExxonMobil v prvom kvartáli zaznamenal pokles zisku, čísla prekonali odhady analytikov. Zisk Exxonu klesol o 4,2 % na 9,1 mld. dolárov. Ekonómovia počítali s ešte slabším zárobkom. Akcie ExxonMobil dnes získavajú 0,30 %.

10. Okrem čierneho zlata a medi dnes výrazne lacnejú aj drahé kovy. Zlato sa obchoduje nižšie o jedno percento na 1279 dolárov/uncu, striebro stráca 1,55 % na 18,88 USD.

xtb
Komentáre