10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčší online obchod Amazon odsúhlasil nákup digitálneho prevádzkovateľa komiksov comiXology. Aj keď bližšie podmienky obchodu neboli zverejnené, Amazon sa zmienil, že prevzatie by malo byť ukončené v druhom štvrťroku 2014.

2. Spotrebiteľská dôvera USA sa v apríli vyšplhala na najvyššiu úroveň za posledných 9 mesiacov. Príslušný indikátor Univerzity Michigan v apríli posilnil z 80 bodov na 82,6 bodu. Ide o lepší než očakávaný výsledok, keďže analytici počítali s hodnotou 81 bodov.

3. Americká veľkobanka JP Morgan si z uplynulého štvrťroku odnáša 19 %-ný prepad zisku. Zisk banky za prvé tri mesiace tohto roka poklesol na 5,3 mld. dolárov. Akcie JP Morgan dnes strácajú 3,30 %.

4. Oveľa veselší môže byť finančný dom Wells Fargo, ktorého zisk v prvom kvartáli vzrástol o 14 % na 5,6 mld. dolárov (1,05 USD/akciu). Analytici počítali so ziskom 0,97 na akciu.

5. Sucho v Brazílii vynieslo cenu kávy na 25-mesačné maximum. Najnovšie správy uvádzajú, že 1. októbra bude dopyt po káve prevyšovať ponuku o 7,1 milióna vriec kávy. Išlo by o prvý schodok za posledných 5 rokov. Futures kontrakt kávy Arabica v tomto roku posilnil o 88 %.

6. Ratingová agentúra Fitch oceňuje boj Portugalska s dlhovou krízou. Aj keď  portugalský rating ponechala na rovnakej úrovni „BB+“, výhľad sa zmenil z „negatívny“ na „pozitívny“. To znamená, že s ďalším krátením ratingu sa v blízkej budúcnosti nepočíta.

7. Internetový čínsky obor Alibaba odkúpil spoločnosť pôsobiacu v segmente navigácií AutoNavi. Alibaba Group za túto firmu zaplatí 1,5 mld. dolárov. Transakcia by mala byť dokončená v treťom kvartáli. Akcie AutoNavi sa dnes obchodujú so ziskom 2,50 %.

8. Európske akcie sa dnes nachádzajú pod nemalým tlakom, obzvlášť akcie technologických firiem. Index pre príslušný sektor Stoxx Europe 600 Technology stratil takmer 3 %. Európske tituly reagujú na masívne straty amerických IT akcií, ktoré sú podľa expertov nadhodnotené.

9. Španielsko v marci vkĺzlo do deflácie. Prvýkrát od októbra 2009 totiž ceny medziročne poklesli. Ako dnes informoval tamojší štatistický úrad, harmonizovaný index spotrebiteľských cien poklesol o 0,2 %.

10. Po tom, čo sa vo štvrtok objavili správy o možných odstávkach ruského plynu do Európy, dnes Vladimir Putin upokojuje situáciu. Na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady šéf Kremľu zdôraznil spoľahlivosť ruských dodávok plynu do Európskej únie.

xtb
Komentáre