10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ruský prezident Vladimir Putin zvyšuje tlak na Európsku úniu. Ako informuje agentúra Reuters, Putin písomne pohrozil, že ak Ukrajina nesplatí svoje dlhy voči Gazpromu, Rusko zníži dodávky plynu na Ukrajinu.

2. Čínsky export v marci medziročne oslabil o 6,6 %. Pre trhy išlo o nepríjemné prekvapenie, keďže ekonómovia počítali s rastom o 4,4 %. Aktuálne dáta poukazujú na ochladenie rastu čínskeho hospodárstva.

3. Grécko si dnes na kapitálovom trhu požičalo 3 miliardy eur, čo je viac než stanovený cieľ 2,5 mld. eur. Vydané 5-ročné dlhopisy sa úročili za 4,75 %.

4. Počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti USA sa v medzitýždňovom porovnaní znížil o 32 tisíc na 300 tisíc, čo je až 7-ročné minimum. Ekonómovia počítali s 320 tis. žiadosťami.

5. Medzinárodný menový fond (MMF) pochválil úspešný návrat Grécka na kapitálový trh. Ako MMF uviedol, Grécko je na správnej ceste. Silný dopyt po dlhopisoch naznačuje, že táto „skúška ohňom“ bola úspešná.

6. Euro voči doláru sa dnes obchoduje na 3-týždňovom maxime. Môže za to slabší dolár, ktorý podlomila čerstvá správa americkej centrálnej banky. Z nej vyplýva, že úrokové sadzby v USA nebudú zvýšené tak rýchlo než sa predpovedalo. Menový pár EUR/USD získava 0,30 % na 1,3900 USD.

7. Francúzsko, Holandsko či Grécko. Všetky krajiny dnes ohlásili slabší než očakávaný rast spotrebiteľských cien. Vo Francúzsku index spotrebiteľských cien v marci rástol o 0,6 % (vo februári to bolo 0,9 %). Deflácia v Grécku sa ešte zosilnila – kým vo februári ceny medziročne poklesli o 1,1 %, v marci to bolo 1,3 %.

8. Britská centrálna banka Bank of England na svojom dnešnom zasadnutí rozhodla, že referenčnú úrokovú sadzbu ponechá na nezmenenej úrovni 0,50 %. Načasovanie prvého zvyšovania sadzieb je podľa ekonómov stále neisté.

9. Investor a známy aktivista z Wall Street Carl Icahn ukončil svoj spor s vedením spoločnosti eBay, v ktorej drží 2 %-ný podiel. Icahn ustúpil od návrhu, aby internetová spoločnosť eBay odpredala svoju platobnú jednotku PayPal.

10. Priemyselná produkcia vo Francúzsku a v Taliansku zaostala za očakávaniami. Francúzska výroba vo februári oproti januáru vzrástla o 0,1 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,2 %. Talianska priemyselná produkcia sa prepadla o 0,5 %, pričom ekonómovia počítali len s 0,3 %-ným poklesom.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre