10 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Ponoriť sa do virtuálneho sveta a voľne sa v ňom pohybovať. Presne to sa dá s novými okuliarmi od spoločnosti Sony, ktoré je možné pripojiť k jej hernej konzole Playstation 4.

Okuliare s názvom “Project Morpheus” Japonci prezentovali na konferencii herných vývojárov v San Franciscu.

2. V období troch mesiacov až do januára dokázala Veľká Británia vytvoriť 105 tisíc pracovných miest. Aj napriek tomu sa nepodarilo poraziť odhady analytikov, ktorí počítali s prírastkom 110 tisíc pracovných miest. Britská miera nezamestnanosti zostala na úrovni 7,2 %, čo je v súlade s očakávaniami.

3. Akcioví investori sa dnes upriamili na zasadnutie menového výboru Fedu (FOMC). FED na čele so Janet Yellenovou dnes končí dvojdňové zasadnutie, prvé pre novú šéfku. Európske ako aj americké akcie si pred vyhlásením Fedu (o 19:00 nášho času) pripisujú mierne zisky.

4. Saudská Arábia v januári zvýšila vývoz ropy o 5,6 %. V januári tento vývozca dodával 7,5 milióna barelov ropy denne, pričom pred rokom to bolo 7,1 mil. barelov. Vyplýva to z údajov zverejnených na stránke JODI.

5. Aj keď kvartálny zisk rástol, zaostal za odhadmi analytikov. Hovoríme o spoločnosti Oracle. Technologický gigant si z tretieho fiškálneho kvartálu odnáša zisk na akciu 0,68 USD, pričom ekonómovia počítali s 0,70 USD. Sklamali aj tržby – kým analytici počítali s obratom 9,36 mld. USD, skutočnosťou boli tržby v objeme 9,31 mld. USD.

6. Silná závislosť na dovoze energií a slabší jen spôsobili, že obchodná bilancia Japonska sa vo februári opäť ocitla v deficite (už 20. mesiac v rade). Februárový schodok zahraničného obchodu Japonska dosiahol 800 mld. jenov (5,7 mld. eur).

7. Americký bankový obor JP Morgan Chase súhlasil s predajom svojej jednotky zameranej na obchodovanie s komoditami Mercuria Energy Group za 3,5 mld. dolárov. Predaj je naplánovaný na tretí kvartál a očakáva sa, že bude mať významný vplyv na hospodársky výsledok banky.

8. V stredu sa čínska mena juan zošmykla na úroveň 6,20 CNY/dolár, čo je najslabšia úroveň od apríla minulého roka. Menu ponárajú špekulácie, že vzhľadom na hospodárske spomalenie Číny bude čínska centrálna banka tlačiť na slabší kurz.

9. Britská dcéra Volkswagenu, spoločnosť Bentley má za sebou rekordný rok. Automobilka minulý rok predala 10 120 vozidiel, čo je najviac v celej histórii značky. Zisk medziročne vzrástol o 67 %.

10. Stavebná produkcia eurozóny v januári oproti decembru rástla tempom 1,5 %. Medziročný nárast dosiahol 8,8 %. V rámci celej Európskej únie bol najväčší nárast zaznamenaný v Slovinsku (22,4 %) a v Španielsku (5,8 %).

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre