Akcioví investori prežívajú ťažké týždne. “Svätý Jack” má pre nich jednu radu!

Aj napriek tomu, že akcioví investori v januári dostali „výprask“, mali by zostať pokojne sedieť. To je aktuálna rada od slávneho investora Jacka Boglea (na snímke).

Zakladateľ investičnej spoločnosti Vanguard Group varuje pred prílišným obchodovaním. Ako tvrdí, častým zadávaním nákupných a predajných príkazov obchodníci maklérom generujú poplatky, čo nie je cesta, prostredníctvom ktorej by bežní investori dospeli k zárobkom.

„Cestou k bohatstvu je zabrániť vysokým nákladom, vysokým obratom a oportunistickým marketingovým taktikám, ktoré sú charakteristické pre dnešné finančné služby”, uvádza Bogle, ktorý si pre praktické rady pre malých investorov vyslúžil prezývku „Svätý Jack“.

Január akciovým trhom veľmi neprial – akciový benchmark Dow Jones Industrial v uplynulom mesiaci stratil 5 %. Dôkazom, že mnohých investorov tento vývoj vystrašil, je zvýšená volatilita. „Kedykoľvek vidíme ladný výstup nahor, ako tomu bolo v minulom roku, nemožno sa diviť, že natrafíme na miernu korekciu“, opisuje aktuálny vývoj John Foxworthy zo spoločnosti Phillips Financial.

Nemalé straty na Wall Street vidíme aj v dnešnom obchodovaní – slabšie než očakávané hospodárske dáta z Číny a USA zatláčajú akciový index Dow Jones o viac ako percento nadol.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre