Keď Herbalife žmýka Billa Ackmana

“Je to najlepšie riadená pyramídová hra, akú som kedy videl”, povedal pred rokom Bill Ackman o spoločnosti Herbalife, ktorej obchodný model je založený na multi-level marketingu (MLM).

Investor zároveň uviedol, že pri akciách uzatvorí niekoľko krátkych pozícií (tzv. short) v objeme 1,2 miliardy dolárov. Spravil tak aj napriek tomu, že zvučné mená ako George Soros, Dan Loeb či Carl Icahn sa rozhodli pre nákup akcií Herbalife.

Akcie Herbalife sa po Ackmanovom vyhlásení mierne vyľakali a začali klesať. To bolo ale všetko. Od 18. decembra 2012, kedy Ackman potvrdil krátku pozíciu v Herbalife, akcie vzrástli o 76 %.

Aj napriek auditu spoločnosti KPMG, ktorá vyvrátila Ackmanove tvrdenia o pyramídovej hre, dal tento investor jasne najavo, že spoločnosť ešte bude prešetrovaná a akcie sa prepadnú na nulu.

V novembri Ackman pre Bloomberg TV uviedol, že jeho krátka pozícia v Herbalife je v súčasnosti 400 – 500 miliónov v červenom. Ako dnes uvádzajú niektoré médiá, Ackman na svojej krátkej investícii v Herbalife stratil 300 miliónov USD!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre