Bitcoin nemôže nahradiť peniaze, tvrdí Bundesbanka

Aj nemecká centrálna banka varuje pred Bitcoinom: „Bitcoin nie je žiadnou alternatívou k peniazom“, uviedol v interview pre Wirtschaftswoche šéf Bundesbanky Jens Weidmann. “Vyskúšajte s Bitcoinom platiť pri sobotných nákupoch”, dodáva ironicky Weidmann.

“Čo sa týka investícií do digitálnych mien, bol by som opatrný”, upozorňuje šéf Bundesbanky. Ako zdôvodňuje, vzhľadom na silné výkyvy v cene a nedostatku transparentnosti tohto trhu zostáva Bitcoin mimoriadne rizikový.

Weidmann okrem toho uvádza, že za hnací motor hodnoty tejto meny považuje špekulácie na tučné výnosy.

„V súčasnosti v Európskej únii neexistuje žiadna forma ochrany, ktorá by spotrebiteľov ochránila pred stratami spôsobenými zlyhaním digitálnej meny“, uviedol pred pár dňami Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA). Dohľad upozorňuje, že už došlo k prípadom, kedy boli uzatvorené výmenné miesta a ľudia prišli o svoje Bitcoiny.

Vlnu kritiky na kryptografickú menu odštartovala Čína – tá tamojším bankám a platobným spoločnostiam zakázala s menou obchodovať. Krátko na to prišlo Nórsko s vyhlásením, že Bitcoin nepovažuje za peniaze, ale za majetok, na ktorý sa vzťahuje daň.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre