Japonské akcie s výrazným poklesom. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Japonský akciový index Nikkei 225 si zo štvrtkového obchodovania odnáša pokles o 1,5 %, čím rozširuje svoj viac ako dvojpercentný prepad  z predošlého dňa.

Treba však pripomenúť, že index Nikkei má za sebou výdatný rok, keďže od januára posilnil o 46 %. Ak si zhodnotenie na takejto úrovni zachová do konca decembra, bude to najsilnejší medziročný nárast od roku 1972.

Dnes sa ázijskí investori opäť upriamili na politiku americkej centrálnej banky Fed. Špekulácie, že miliardové nalievanie dolárov bude čoskoro pribrzdené, sa tak odrazili na vývoji ázijských akcií. Keďže včera zverejnené údaje z amerického trhu práce dopadli lepšie než sa čakalo, pravdepodobnosť, že Fed zmierni svoju extra uvoľnenú menovú politiku sa zvyšuje.

Čo sa týka vývoja jednotlivých akcií, výraznejšie vyčnievali akcie leteckej spoločnosti Qantas Airways, ktoré sa prepadli o nepríjemných 11 %. Aerolínka varovala pred hospodárskou stratou a oznámila prepustenie 1000 zamestnancov. Nedarilo sa ani akciám automobilovej spoločnosti Nissan, ktoré utrpeli 3,5 %-ný pokles.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre