Šéf Nissanu varuje Britániu pred odchodom z EÚ

Šéf automobilky Nissan, Carlos Ghosn (na snímke) sa na návšteve závodu v Sunderlande vyjadril k výborným výsledkom predaja modelu Nissan Qashqai, k očakávaniam pre budúci rok, ale aj k otázke „čo by bolo keby“.

Konkrétne, čo by sa stalo v prípade, keby Veľká Británia opustila Európsku úniu. Premiér David Cameron totiž už sľúbil, že pokiaľ jeho konzervatívci v roku 2015 vyhrajú voľby, tak v roku 2017 vypíše referendum o zotrvaní členstva v Únii.

Samotný šéf automobilky síce scenár, že Británia opustí EÚ označil za nepravdepodobný, no varoval, že by to pre ďalší rozvoj automobilky mohlo mať negatívne následky.

„Pokiaľ by k takému kroku predsa len došlo, museli by sme prehodnotiť našu stratégiu a investície do budúcnosti,“ uviedol Ghosn. Nie je to však prvýkrát, čo šéf Nissanu spojil investície automobilky vo Veľkej Británii s jej postavením v EÚ. Už v roku 2002 uviedol, že budúcnosť závodu v Sunderlande bude závisieť od toho, či Spojené kráľovstvo príjme euro.

Ako je však známe, Británia používa libru aj v súčasnosti a rozhodne na tom nič v dohľadnej dobe ani neplánuje meniť, napriek tomu výroba automobilov v závode stále pokračuje. Je tak otázne ako veľmi vážne môžeme podobné „vyhrážky“ brať vážne a do akej miery majú byť len akýsi strašením.

Model Nissan Qashqai (wikimedia)

Závod Nissanu v Sunderlande zamestnáva 6 500 pracovníkov a ako sa Ghosn vyjadril, je jedným z najproduktívnejších v Európe a pre Nissan je „požehnaním“ že ho má. Viac než polovica výstupu závodu tvorí aktuálne model Nissan Qashqai (na snímke vľavo). 

Tento model bol v minulom roku najpredávanejším autom v Európe, keď sa predalo viac ako 240 000 kusov tohto vozidla.

Šéf automobilky sa vyjadril aj k budúcnosti trhu s automobilmi, keď uviedol, že po piatich rokoch poklesu automobilového trhu v Európe začína vidieť „svetlo na konci tunela“. Budúci rok by pritom mal byť minimálne stabilný a možno už aj mierne rastový. Dopomôcť by tomu navyše mohol aj krok Európskej centrálnej banky z tohto týždňa, keď znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na historické minimum.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre