Rodina Peugeot možno stratí kontrolu nad vlastnou automobilkou

Počas pondelkového obchodovania došlo k výraznému prepadu akcií automobilky Peugeot. 

Dôvodom sú zverejnené informácie o chystanom navyšovaní základného kapitálu spoločnosti dodatočným kapitálom, čo naznačuje, že automobilka sa ani zďaleka nespamätala z výrazných problémov. Získanie kapitálu od investorov je jedným z mála možných riešení.

Informácie týkajúce sa automobilky hovoria o navýšení základného imania spoločnosti o 3 miliardy eur, pričom čiastkou 1,5 miliardy by sa podieľalo samotné Francúzsko a rovnakou sumou čínska štátna automobilka Dongfeng Motor, čím by získali podiely 20 až 30 %.

3-miliardová injekcia by totiž predstavovala 68 % terajšej trhovej hodnoty automobilky Peugeot. Tým by sa automaticky znížila hodnota aktuálnych akcií a takto veľký dodatočný kapitál by bol negatívom pre súčasných akcionárov.

Okrem iného by to tam znamenalo značné zníženie 25,4 percentuálneho podielu a 38,1 percenta hlasovacích práv rodiny Peugeot v automobilke. Tým by rodina definitívne stratila kontrolu nad spoločnosťou.

Peugeot patrí medzi najvážnejšie obete šesťročného prepadu predajov automobilov v Európe. Spoluprácou sa snaží získať kapitál na prežitie aktuálnej situácie, a taktiež získať čas na potrebnú reštrukturalizáciu, ktorá prebieha pomalšie ako by bolo vhodné.

Injekcia v podobe zdrojov od čínskej automobilky by však mohla priniesť aj ďalšie pozitívum, a to ľahšiu cestu na čínsky trh, čím by sa znížila súčasná vysoká závislosť automobilky hlavne od európskeho trhu.

Vstup tak veľkého kapitálu do spoločnosti Peugeot môže však mať negatívny dôsledok v podobe ohrozenia súčasného spojenectva s automobilkou General Motors. GM vlastní v automobilke 7 % a ich vzájomné spojenectvo zahŕňa klauzulu, podľa ktorej má právo zo spojenectva vycúvať, pokiaľ akákoľvek tretia strana získa v spoločnosti Peugeot viac ako 10 % podiel.

Tým by totiž vplyv GM v Peugeote klesol. Akcie spoločnosti Peugeot v pondelok počas obchodovania v reakcií na zverejnené informácie klesli o viac ako 9 % na 11,24 eur, pričom počas dňa sa istú dobu nachádzali aj pod úrovňou 11 eur za akciu.

Vývoj akcií Peugeot za posledné 3 mesiace
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre