Ceny rastú najpomalšie za posledné tri roky. ECB má priestor!

Úroveň inflácie v eurozóne sa aj ďalej spomaľuje. Aktuálne údaje ukázali, že rast cien sa v septembri spomalil na 1,1 % oproti 1,3 % v auguste.

K zníženiu inflácie pomohol pokles cien energií, avšak aj spomalenie rastu cien potravín, alkoholu a tabaku. Európska centrálna banka sa vo svojej politike zameriava na to, aby sa ročná inflácia držala pod, alebo blízko 2 %.

Nízka inflácia teraz poskytuje pre ECB priestor, aby mohla ekonomike aj naďalej pomáhať. Uvoľnená menová politika sa tak v súčasnosti nemusí sprísňovať a môže priniesť ďalšie opatrenia na podporu likvidity v bankovom sektore.

ECB má viaceré možnosti. Môže napríklad poskytnúť bankám v eurozóne možnosť požičať si finančné prostriedky za nízke úrokové sadzby na dlhé obdobie. Svedkami takéhoto opatrenia sme boli napríklad na konci roka 2011, kedy bol kapitál bankám poskytnutý na obdobie až troch rokov, čo bol pred krízou nepredstaviteľne dlhý čas na požičanie peňazí bankám.

Výnimočné situácie si však vyžadovali bezprecedentné kroky a práve toto bol jeden z nich. Je dosť možné, že práve kvôli súčasnej úrovni inflácie sa ECB na najbližšom zasadnutí v októbri, prípadne niekedy neskôr v tomto roku rozhodne, že k podobnému kroku opäť pristúpi.

Nakoľko úroková sadzba sa už teraz nachádza na rekordne nízkej úrovni len 0,5 %, ekonómovia vo všeobecnosti nepredpokladajú jej ďalšie znižovanie a počítajú tak s jej udržaním na úrovni 0,5 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre