Muž, ktorý chcel povypínať tlačiarne FEDu, je mimo hry. Trhy reagujú!

Bývalý minister financií USA Lawrence Summers (na snímke vpravo), ktorý bol považovaný za možného nástupcu súčasného šéfa Federálneho rezervného systému Bena Bernankeho, cez víkend stiahol svoje meno zo zoznamu uchádzačov. Urobil tak v liste, ktorý v nedeľu poslal americkému prezidentovi Barackovi Obamovi.

Očakáva sa, že Obama nového nominanta vyhlási už tento mesiac. Medzitým sa až 350 ekonómov podpísalo pod list americkému prezidentovi, v ktorom ho žiadajú, aby za šéfa FEDu vymenoval súčasnú podpredsedkyňu americkej centrálnej banky Janet Yellen (na snímke nižšie).

Ako prezradil minulotýždňový prieskum agentúry Bloomberg, ekonómovia sa domnievajú, že ak by sa kormidla FEDu miesto Janet Yellen chopil Summers, ultra-uvoľnená menová politika by bola oveľa viac priškrtená.

Janet Louise Yellen

„Trhy preferujú Dr. Yellen, ktorá by sa postarala o hladké pokračovanie súčasnej menovej politiky“, uviedol Phil Orlando, stratég zo spoločnosti Federated Investors, ktorá spravuje 380 miliárd USD.

Trhy na odstúpenie Summersa z listiny uchádzačov ihneď zareagovali. Keďže sa zvýšila pravdepodobnosť pokračovania súčasnej menovej politiky USA, pod tlak sa dostal americký dolár, ktorý oslabuje voči 14 zo 16 hlavných mien. Americké pokladničné poukážky vzrástli najviac za posledných 6 týždňov a zisky si pridávajú aj ázijské akcie.

Funkčné obdobie súčasného šéfa Fedu, Bena Bernankeho končí 31. januára 2014.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre