Zuckerberg robí pokroky. Hodnota Facebooku už viac ako 100 miliárd!

Celé to začalo veľkým humbugom. Akcie najväčšej sociálnej siete prekročili prach burzy a hodnota internetovej spoločnosti sa v prvých minútach obchodovania vyšplhala na neuveriteľných 104 miliárd dolárov.

Burza Nasdaq sa rozsvietila na modro a z mnohých zamestnancov Facebooku sa razom stali milionári. „Je nesporné, že Facebook je rýchlo rastúca spoločnosť, takže môže ísť o dobrý obchod. A to nielen v prvý deň.“ Takto sa k akciám a burzovému debutu Zuckerbergovej spoločnosti vyjadril Jim Cramer, televízna osobnosť a bývalý hedžový manažér.

Už po prvom dni sa ale eufória z trhov vyparila a pre Facebook nastala dlhá finančná zima, nad ktorou prevzali kontrolu medvedí investori. Kým akcie debutovali pri cene 38 USD, po niekoľkých mesiacoch ich investori vypredávali za menej ako 20 USD. Premrštená cena, bublina, podvod, ozývali sa hlasy nespokojnej finančnej verejnosti.

Teraz je ale opäť všetko inak. Sociálna sieť pochopila, že akcionárov musí presvedčiť o svojej rentabilnosti a schopnosti generovať peniaze. Nasadenie reklám na hlavnú časovú os, prepracovanejšie reklamné produkty a prítok peňazí z mobilných reklám – to všetko Facebooku otvorilo nové vráta možností.

Veď v časoch, keď Zuckerbergov podnik vstupoval na burzu, táto spoločnosť na smartfónoch nedokázala zarobiť “ani cent”. Avšak po zverejnení výsledkov za druhý kvartál spadla sánka aj tým najväčším kritikom – reklamy v smartfónoch totiž dokázali vygenerovať až 51 % všetkých reklamných príjmov, čo nečakal ani ten najväčší optimista.

Pokroky, ktoré Facebook za posledný rok urobil, už pociťuje aj aktuálny kurz akcií. Tie včera zakončili na hodnote 41,29 USD a hodnota spoločnosti sa opäť dostala nad 100 miliárd USD.

Ročný vývoj akcií Facebooku
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre