Tlačiarensky lis si zrejme oddýchne. Eurodolár to už tuší!

V pozadí vyčkávaní na zverejnenie zápisnice zo zasadnutia americkej centrálnej banky dnes euro voči doláru dnes stráca 0,38 % na úroveň 1,33677 USD (viď graf nižšie).

Devízový trh sa plne upriamuje na Federálny rezervný systém (FED), ktorý vo večerných hodinách zverejní protokol zo svojho nedávneho zasadnutia.

Ako mnohí pozorovatelia tvrdia, očakávania, že FED dá svojim tlačiarenským lisom vydýchnuť a teda zmierni svoju ultra-uvoľnenú menovú politiku, dodávajú doláru silu.

Čoraz väčšia pravdepodobnosť, že sa tak nakoniec stane, sa už nepriaznivo podpísala pod indickú rupiu. Tá počas dnešného obchodvoania oslabila na rekordné minimum, keď jeden dolár stojí až 64,65 rupií.

Mnohé rozvíjajúce sa trhy na čele s Indiou totiž ťažili z lacných dolárov, ktoré FED dodnes nalieva do ekonomiky. Keďže trend sa mení a FED už mimoriadne zásahy nepovažuje za nutné, investori svoj kapitál vo veľkom sťahujú späť.

Tvrdenia FEDu, že americká ekonomika je na tom lepšie než sa pôvodne očakávalo, dnes dosvedčili aj predaje amerických nehnuteľností. Tie podľa údajov národnej asociácie realitných kancelárií v júli vzrástli o 6,5 % na 5,39 milióna, čo je najviac od roku 2009!

Dnešný vývoj EUR/USD
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre