6 virtuálnych mien, ktoré skrachovali!

V súčasnosti sa pojem “virtuálna mena” opäť často omieľa v médiách, za čo môže rastúca popularita kryptografickej meny Bitcoin.

Kým niektorých ľudí táto e-mena nadchla natoľko, že si v nej uložili časť aktív, iní sa chytajú za čelo a hovoria: “Veď je to ďaľšia bublina.”

Otázkou teraz je, ako dlho mene Bitcoin vydrží táto popularita a dôvera priaznivcov po celom svete? Je to konečne stabilný projekt v oblasti elektronických mien hodný celosvetového uznania alebo ho čaká osud virtuálnych mien uvedených nižšie?!

1. Začneme virtuálnou menou DigiCash, ktorá vznikla už v roku 1990. Hlavným cieľom tejto kryptografickej meny boli anonymné finančné transakcie. Bankrot spoločnosti DigiCash Inc. prišiel osem rokov po jej vzniku – aktíva spoločnosti boli prevedené do meny Ecash, ktorú v roku 2002 prevzala spoločnosť InfoSpace.

2. Príchod spoločnosti CyberCash na burzu bol naozaj veľkolepý. Prvotná verejná ponuka akcií (IPO) v objeme 300 miliónov ani nemohla lepšie dopadnúť, keď akcie v prvý deň na burze vystrelili o 79 % nahor! Čo však z toho, keď táto on-line platobná mena o 8 rokov neskôr zanikla. Po niekoľkých technických chybách bola spoločnosť v roku 2001 nútená ohlásiť konkurz.

3. Zrodila sa v roku 1998 a o tri roky neskôr balila kufre. Hovoríme o elektronickej mene beenz, ktorú stvoril Charles Cohen z Británie. Projekt okolo meny beenz obdržal kapitál od mnohých zvučných mien ako je zakladateľ Oracle Corporation Larry Ellison, riaditeľ francúzskeho holdingu PPR Francois Pinault či taliansky finančník Carlo de Benedetti.

Aj napriek podpore známych osobností sa mena nevyhla krachu, ktorý prišiel počas vyvrcholenia internetovej horúčky v roku 2001!

Hlavnou tvárou meny flooz bola herečka Whoopi Goldberg

4. Flooz – názov ďalšej bývalej virtuálnej meny pochádza z arabského slova fuloos, čo sú peniaze. Ako mena fungovala? Na webovej stránke flooz.com bolo možné kúpiť si on-line menu, ktorá tak nahradila kreditné karty. S menou flooz sa dalo platiť v rôznych e-obchodoch, ako napríklad Tower Records alebo Barnes & Noble.

Newyorský projekt žil približne rovnako dlho ako beenz, keďže vznikol v roku 1999 a svoju činnosť ukončil v roku 2001. Hlavnou tvárou reklám pre túto menu bola známa komediálna herečka Whoopi Goldberg (na snímke vľavo).

5. S cieľom vytvoriť bezpečnejší elektronický platobný systém sa v apríli 1999 na trhu objavila elektronická mena InternetCash.com. Obchodný model projektu znel jasne: zarábať na transakčných poplatkoch či reklame. Aj keď bol online projekt dobre premyslený, podobne ako iné virtuálne meny, ani webové peniaze InternetCash nevydržali dot-com kolaps v roku 2001.

6. Aj keď mena e-Gold prežila internetovú bublinu, nedokázala sa “prehrýzť” cez finančne tvrdý rok 2009. Elektronické platidlo potopila spleť anonymných a nelegálnych finančných transakcií. Napriek tomu táto mena stále existuje, keďže v roku 2011 bola jej činnosť obnovená. E-gold je virtuálnou menou používanou v online transakciách, ktorá sa opiera o určité zásoby zlata.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre