Finančné trhy sa upokojili. Lisabonu dali opäť dýchať!

Obavy, že Portugalsko bude bez vlády sa na šťastie Lisabonu nenaplnili. Politická kríza utíchla po tom, čo vláde portugalského premiéra Passosa Coelha vyhlásil dôveru tamojší prezident Aníbal Cavaco Silva.

Ako prezident uviedol, nadobudol dostatočné presvedčenie a záruky, že stredopravá vláda bude stabilne vládnuť do konca roku 2015.

Finančné trhy sa po týchto dobrých správach upokojili a Lisabon sa vymanil z pod rastúcich úrokov pri refinancovaní štátneho dlhu. V dnešnej aukcii výnosnosť 10-ročných štátnych dlhopisov poklesla o 0,24 percentuálneho bodu na 6,38 %, čo je najnižšia úroveň za posledné tri týždne.

Len pre porovnanie – začiatkom júla, keď portugalská vláda prišla o ministra financií Vitora Gaspara a ministra zahraničných vecí Paula Portasa, sa výnos dlhopisov s 10-ročnou splatnosťou vyšplhal k úrovni 8 %.

Vzhľadom na hroziacu platobnú neschopnosť krajina obdržala pomoc z eurovalu vo výške 78 miliárd eur. Lisabon sa však musel podrobiť prísnemu úspornému programu. V súčasnosti sa miera nezamestnanosti navýšila na rekordných viac ako 18 percent.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre