Trhy dnes majú poriadnu opicu!

Veľké vytriezvenie. Studená sprcha. Asi tak môžeme opísať dnešný vývoj na svetových akciových trhoch, ktorých sa zmocnili medvede.

Nečudo. Veď v posledných dňoch sa trhy doslova bili o rekordy a prežívali neprirodzenú eufóriu. Či už to bol trhový index z Wall Street Dow Jones alebo nemecký benchmark DAX 30, oba prepisovali históriu tým, že dosiahli dovtedy neprebádané úrovne.

Medvede ale čakali na svoju príležitosť, ktorú im dneškom podhodila americká centrálna banka a najnovšie dáta z Číny. Nemecký DAX dnes stratil viac ako dve percentá, čím zakončil svoju 12-dňovú víťaznú sériu.

Čo sa vlastne stalo?

Začalo to FEDom, teda americkou centrálnou bankou, ktorá pripustila, že extrémnu menovú politiku zrejme bude treba zmierniť. Z vlastných radov sa ozývali názory, že miliardové nákupy hypotekárnych cenných papierov deformujú realitný trh. Napriek tomu ale stále mnohí centrálni bankári nesúhlasia a žiadajú ďalšie dôkazy o hospodárskom oživení USA.

Šéf FEDu – Ben Bernanke (youtube.com)

Tak či onak, slová šéfa FEDu, že masívnym menovým stimulom môžu byť pristrihnuté krídelka, akciové trhy vôbec netešia. Práve dostatok čerstvej likvidity je pre akciové trhy dôvodom pre výstup nahor.

Ďalším dôvodom pre výstup z dlhých pozícií (nákupných) a zber ziskov boli čerstvé dáta z druhej najväčšej ekonomiky sveta – Číny.

Hodnota indexu bankového giganta HSBC, ktorý odzrkadľuje ekonomickú aktivitu v spracovateľskom priemysle Číny, v máji podliezol rastovú úroveň 50 bodov. A vtedy to začalo – prišla studená sprcha, ktorá schladila každého býka.

K 20:00 môžeme vidieť straty aj na pôde Wall Street, pričom výrazne slabo sa vyvíjajú akcie bankového sektora. Dow Jones stráca 0,24 %, S&P 500 si odpisuje 0,47 %.

Najväčšiu “opicu” dnes zažil japonský akciový index Nikkei 225, ktorý “vykrvácal” o viac ako 1000 bodov. Budeme vidieť, koľko trhom potrvá, kým sa dostanú do štádia po opici!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre