Dráma na burze v Tokiu. Akcie dostali debakel!

Burza v Tokiu vo štvrtok zaznamenala nezvyčajné obchodovanie. Tamojší index Nikkei 225 stratil až 1400 bodov, čo je pokles o 7,32 %. Trhový benchmark týmto vývojom korigoval predchádzajúcich 8 euforických dní plných ziskov.

Masívne straty na japonskej burze spustil index čínskych nákupných manažérov HSBC, ktorého hodnota klesla pod dôležitú úroveň 50 bodov a investorom dala dôvod na zber akciových ziskov.

Ekonómovia priznávajú, že tieto dáta sú naozaj zlé. Po nich sa zvýšila pravdepodobnosť, že tempo rastu čínskej ekonomiky bude v druhom štvrťroku nižšie než v prvom kvartáli.

Ešte predtým chuť na akciové zisky obmedzil šéf Federálneho rezervného systému, Ben Bernanke, ktorý pomaly ale isto uznáva, že extrémna menová politika môže ubrať plyn.

“Trh jednoducho hľadal zámienku pre korekciu”, zhodnotil masívne akciové prepady jeden z investičných stratégov v meste Sydney. Výrazne strácali pro-exportne orientované akcie ako Toyota či Canon. Klesali aj akcie na burze v Soule, Hong-Kongu a v Sydney.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre