5 vecí, ktoré dnes potrebujete vedieť!

Margaret Thatcher

1. Ako dnes uviedol hovorca rodiny Thatcherovej, v pondelok ráno po utrpení mŕtvice umrela bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová.

Thatcherová, známa ako „Železná lady“ bola predsedkyňou britskej vlády v rokoch 1979-1990. „Nielenže našu krajinu viedla, ona ju aj zachránila“, uviedol dnes britský premiér David Cameron.  Thatcherová zomrela vo veku 87 rokov. Jej pohreb s vojenskými poctami sa uskutoční budúci týždeň v katedrále Sv. Pavla.

2. Finančné trhy dnes netrpezlivo čakali na prvokvartálové výsledky americkej spoločnosti Alcoa, ktorá už tradične štartuje výsledkovú sezónu. Aj napriek počiatočnej nervozite priniesli jej čísla na akciové trhy radosť.

Ako spoločnosť uviedla, v prvom kvartáli zarobila 149 miliónov dolárov, kým pred rokom to bolo len 94 mil. $. Zisk na akciu tak dosiahol 11 centov, kým trh očakával iba 8 centov.

Dow Jones uzavrel o 0,33 % vyššie na 14 613 bodov. Širší index S & P , ktorý ma za sebou jednu z najväčších týždenných strát, dnes získal 0,67 %. Akcie Alcoa vzrástli o 1,8 %.

3. Nový americký minister financií Jackob Lew dnes v Bruseli uviedol, že ho zaujímajú plány európskych kolegov na podporu hospodárskeho rastu.

Spojené štáty tak očakávajú, že Európa príjme kroky na oživenie ekonomiky. Kým americká ekonomika by v tomto roku mala rásť o 1,9 %, pre eurozónu sa počíta s rastom len o 0,3 percenta.

4. Akcie gréckych bánk dnes ráno doslova „krvácali“, keď strácali desiatky percent. Mohli za to správy o stopnutí plánovaného zlúčenia dvoch veľkých bánk. Dôvodom ich zastavenia je obava, že novovzniknutý subjekt môže byť až príliš veľký a taktiež môže mať dominantné postavenie na trhu.

V reakcií na tieto informácie si akcie National Bank of Greece a Eurobank ráno odpisovali až 30 %. Akcie ďalších dvoch bánk Alpha a Piraeus strácali 20 %.

5. Podľa medzinárodnej organizácie práce (ILO) je v Európe o 10 miliónov nezamestnaných viac než tomu bolo pred krízou. Kým v súčasnosti miera nezamestnanosti v EÚ dosahuje 10,9 %, pred krízou to bolo o 4,1 percentuálneho bodu menej. Ako ILO uvádza v dnes zverejnenej správe, zodpovedajúce riziká sú oveľa vyššie než tomu bolo pred finančnou krízou v roku 2008.

Organizácia uvádza, že známky oživenia z roku 2010 pociťuje iba trh práce v Rakúsku, Nemecku, Luxembursku, Maďarsku a na Malte.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Foto: wikimedia

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre