5 udalostí, o ktorých dnes potrebujete vedieť!

1. Taliansky výrobca športových vozidiel, automobilka Ferrari má za sebou rekordný rok. Ako táto spoločnosť avizovala, silný dopyt po jej luxusných automobiloch spôsobil, že rok 2012 bol rekordným v 66-ročnej histórii Ferrari.

Automobilka v roku 2012 predala celkom 7 318 vozidiel, čo je medziročný nárast o 4,5 %. Zisk spoločnosti vzrástol o 18 %!

2. Po tom, čo sa cez víkend v Moskve skončil summit krajín G 20, si v pondelkovom obchodovaní japonská burza pridala značné zisky. Bolo to spôsobené tým, že predstavitelia krajín G 20 Japonsko, ktoré prijíma príliš uvoľnenú menovú politiku, nekritizovali priamo, z čoho krajine vyplýva akési „povolenie“ v týchto stimuloch pokračovať.

Na japonskej burze sa darilo najmä akciám proexportne zameraných spoločností ako Nissan, Canon či Mitsubishi. Naopak, oslabeniu sa nevyhol japonský jen.

3. Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) potvrdila rating Japonska na úrovni “AA-“, avšak výhľad pre tretiu najväčšiu ekonomiku sveta aj naďalej ponechala na negatívny. Ratingovka S&P je prvou agentúrou, ktorá sa k ratingu Japonska vyjadrila po nástupe nového premiéra, Shinza Abeho.

4. Francúzsky minister financií, Pierre Moscovici vyvrátil tvrdenia, že vláda chce skúpiť akcie, či znárodniť chorľavú spoločnosť Peugeot. Druhá najväčšia automobilka v Európe trpí prepadom predaja na domácom kontinente. Ako Moscovici uviedol, získanie podielu v Peugeote nie je nutné, a taktiež by to ničomu nepomohlo.

5. Šéf Európskej centrálnej banky, Mario Draghi dnes v Bruseli zopakoval, že silné euro predstavuje riziko pre ceny na domácom trhu. Ako uviedol, silný kurz v kombinácii so slabou ekonomikou môže vyvolať protiinflačný vývoj.

Foto: Damors

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre