PwC: Ceny ropy môžu klesnúť až o 40 %

Do roku 2035 by produkcia ropy z bridlíc mohla pozdvihnúť svetovú ekonomiku až o 2,7 bilióna dolárov. Jej dodávky by navyše mali dosiahnuť až 12 % celosvetovej produkcie, alebo 14 miliónov barelov denne a stlačiť tak ceny nadol až o 40 %, uvádza sa v správe spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC).

Prichádza fracking

Ropa a plyn z bridlíc sa ukázal ako životaschopný spôsob, ako posilniť dodávky energií. Vládne však znepokojenie nad procesom, ako sa takýto plyn získava. Ten je známy pod anglickým názvom fracking. Pri ňom je zmes vody, piesku a istých chemikálií pumpovaná do vrtov pod vysokým tlakom a núti tým plyn unikať z hornín.

Spôsob bol spájaný s miernymi zemetraseniami a existujú obavy o jeho vplyve na životné prostredie. Zdá sa však, že ani to ťažbu nezastaví. V decembri dala totiž britská vláda opäť zelenú tomuto procesu ťažby plynu v Lancashire, kde bola ťažba predtým kvôli dvom otrasom zastavená.

Vo svojej správe PwC uvádza, že úroveň globálneho rastu by sa mohla vďaka zvýšeným dodávkam z ropných bridlíc zvýšiť o približne 3,7 %, čo je ekvivalent rastu svetovej ekonomiky do roku 2035 o veľkosť HDP Veľkej Británie.

Nie každého nízke ceny potešia

Výhody zníženia cien ropy v dôsledku vyššieho využívania ropných bridlíc sa však budú výrazne líšiť podľa krajiny. Utrpieť by na tom mohli terajší veľkí producenti ropy ako Rusko a Blízky východ, ktorých klesajúca cena nemusí až tak tešiť.

Ostať pozadu a neskôr na to doplatiť nechce ani Čína. Minulý mesiac preto v rámci úsilia získania ďalších ložísk poskytla práva na prieskum v 19 oblastiach pre 16 firiem. Dopyt po energii v Číne stúpa v posledných rokoch jej ekonomickej expanzie a krajina je tak už najväčším svetovým spotrebiteľom energii.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

Zase vidieť amaterizmus autora o bridliciach, áno ropa z bridlíc je životaschopnejšia ale tento spôsob je zaujímavý ak ropa a jej cena zostane nad 85 dolármi za barel, pretože ináč ťaženie tejto ropy je stratové, treba si uvedomiť, že to nie je klasická konvečná ťažba roby. V čom je ale dobre, že ťažíme ropu z bridlíc? Že jej máme dostatok a nemusíme sa báť,že jej v roku 2050 nebude, a druhá vec, ťaženie z bridlíc nespôsobuje zemetrasnia, ale znečisťuje spodné vody, prosím autora článku na budúce nech si lepšie naštuduje problomatiku. Určite tento komentár neschválite, tak ako môj o bankách ale to len dokazuje ako mám pravdu. 

Informácie ako aj čísla sú podľa správy, ktorú o danej problematike vypracovala spoločnosť PwC. Článok mal čitateľom priniesť informácie z tejto správy a nie rozoberať tému bridlíc komplexne. Spomínané boli taktiež aj vznikajúce otrasy, aj keď áno samozrejme všeobecne sa hovorí aj o znečistení,tomu nikto neodporuje.