Pozrite sa, o čo v piatok zakopla cena ropy

Cena ropy si v piatok ku 21:00 odpisuje cez dve percentá, pričom chuť riskovať naštrbilo viacero faktorov. Jedným z nich sú aj dnešné slabšie dáta z realitného trhu USA, ktoré síce výrazne nesklamali, no o potešení nemožno hovoriť.

Barel ropy BRENT stojí 110 dolárov, cena ropy WTI poklesla na 90,40 dolárov/barel. Komoditné trhy sú celkovo nasiaknuté nepriaznivou náladou na burze.

Ku koncu týždňa boli zverejnené nie príliš potešujúce hospodárske výsledky spoločnosti Microsoft či General Electric. Oslabená nákupná nálada na akciovom trhu sa preto odrazila aj pri komoditnom obchodovaní.

„Slabé zárobky robia ľudí nervóznymi , vyvolávajú obavy o ekonomiku a tým aj o dopyt po rope. Dolár je hore, akcie sú dole a to tlačí na cenu ropy“, zhŕňa vývoj Michael Lynch, prezident inštitúcie Strategic Energy & Economic Research.

Navyše, španielsky premiér Mariano Rajoy dnes avizoval, že jeho krajina nepociťuje potrebu podať žiadosť o finančnú pomoc.

Ropa tiež ťaží zo stabilnej ponuky. Podľa správ z minulého týždňa sú ropné zásoby na najvyššej úrovni za posledných 14 rokov. “Trh v USA je dobre zásobovaný a dopyt je slabý”, komentuje aktuálny vývoj cien ropy Gene McGillian, analytik zo spoločnosti Tradition Energy.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre