Grécko bez eura nebude, tvrdia tamojšie dlhopisy

Za posledné 3 mesiace sa cena gréckych dlhopisov takmer zdvojnásobila. Hedžové fondy ako napr. Third Point LLC cez svoje investície dávajú najavo, že výstup Grécka z eurozóny je čoraz viac nepravdepodobný.

Ceny gréckych bondov sa zotavujú a úroky na 10-ročných dlhopisoch klesajú už piaty mesiac v rade. „Bolo tu cítiť priveľa špekulácií o tom, že Grécko opustí menovú úniu. Avšak teraz to utíchlo”, tvrdí Spyros Politis z aténskeho fondu TT-ELTA AEDAK, ktorý spravuje takmer 300 miliónov € a drží aj grécke dlhopisy.

Kým výnosnosť dlhopisov so splatnosťou v roku 2023 v máji činila 31 %, aktuálne sa pohybuje pri úrovni 18,4 %.

Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová po tom, čo navštívila Atény zdôraznila, že verí, že Grécko zostane v eurozóne. Grécky premiér Antonis Samaras zároveň prisľúbil svoju podporu v presadzovaní reformných cieľov. „Kto vsadil na to, že odídeme z eurozóny, príde o svoj vklad“, povedal premiér na stretnutí s nemeckou kancelárkou.

18,4 % – takú výnosnosť dosahujú grécke dlhopisy so splatnosťou v roku 2023

Obchodovanie s gréckymi dlhopismi v septembri vzrástlo na 5 miliónov € denne. Ešte v júni činil denný objem obchodovania len 1 milión eur. Ako tvrdí jeden z odborníkov, v poslednom čase vidieť v Európe všeobecné uvoľnenie napätia.

Krajina sa aj napriek tomu naďalej potápa v recesií a miera nezamestnanosti tu v júli vyskočila nad 25 %! Medzinárodný menový fond (MMF) nedávno vyhlásil, že Gréci budú potrebovať ešte dva roky naviac, aby presadili sľúbené reformné opatrenia.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre