Ceny ropy naďalej rastú. Je to ešte len začiatok?

Ceny ropy si vo štvrtok pridávajú ďalšie zisky. Môže za to vyčkávanie na zasadnutie americkej centrálnej banky (FED), ktoré sa bude konať dnes o 18:30.

Špekuluje sa, či FED nepristúpi k novým stimulom v podaní tretieho kola kvantitatívneho uvoľňovania (QE 3), ktoré má podlomenej ekonomike USA dodať potrebný stimul. Trh práce v auguste sklamal, keď pridal menej pracovných miest ako sa pôvodne očakávalo. Ak by sa nakoniec QE3 prijalo, cena ropy by sa mohla vyšplhať ešte vyššie! (oslabený dolár, v ktorom sú komodity obchodované, by podnietil zvýšený dopyt).

FED už znížil úrokové sadzby na historicky najnižšiu úroveň, čoho cieľom je dosiahnuť vyššiu úverovú aktivitu. Po dvoch kolách skupovania amerického dlhu prišla tzv. operácia Twist, čo je podobný krok ako QE.

Obchodníci vyčkávajú, k akým záverom sa dnes centrálna banka USA dopracuje. Jej zasadnutie začína o 18:30.

Čo je operácia Twist? V rámci nej FED predáva krátkodobé dlhopisy, pričom za inkasované peniaze kupuje dlhopisy s dlhodobou splatnosťou.

Popri americkej centrálnej banky sú komoditné trhy povzbudené uvoľnením napätia v eurozóne, čo vedie k zvýšenej chuti po riziku. Stres povolil aj po včerajšom verdikte ústavného súdu v Nemecku, ktorý dal trvalému eurovalu zelenú.

K 15:00 si ropa Brent pripisuje zisk takmer jedno percento, keď sa nachádza na úrovni 116 dolárov/barel. Zhodnocuje sa aj ropa WTI, ktorá siaha na úroveň 98 dolárov/barel.

Graf: Vývoj ceny ropy BRENT za posledné 3 mesiace

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre