Vyhrá Mitt alebo Barack? Tieto akcie to zaujíma

Nasledujúci príspevok vám ukáže niekoľko akcií, ktoré budú na výsledok súboja Obama vs. Romney netrpezlivo vyčkávať. Dá sa povedať, že je pre ne dôležité, kto bude novým prezidentom USA. Ako to? Ide totiž o ich prístup k určitým oblastiam ako je energetika či zdravotníctvo. Keďže sa ich názory a prístup k riešeniam líšia, každý sektor bude na víťaza reagovať inak!

Ak bude za prezidenta USA opäť zvolený Barack Obama, určite sa do pozornosti dostanú spoločnosti v oblasti zdravotnej starostlivosti. Je to práve reforma ObamaCare, ktorá je v tohtoročných voľbách kľúčovou otázkou.  „Bol to zlý zákon včera, a je to zlý zákon dnes“, hovorí Obamov protikandidát do prezidentských volieb, Mitt Romney, na najväčšiu reformu v zdravotníctve. Čo je Obamacare?  Tento zákon z roku 2010 hovorí, že ak sa Američan od roku 2014 nepoistí, dostane pokutu. Odporcovia reformy namietajú, že štát nemá právo prikazovať, aby si Američania uzavreli poistku.

Obamove víťazstvo by prijali zdravotné spoločnosti i firmy z oblasti alternatívnej energie.

Barackove víťazstvo tak môže byť prínosom pre akcie spoločnosti HCA Holdings, ktorá je najväčším nemocničným operátorom v USA. Odborníci si s reformou ObamaCare spájajú aj zvýšenie predaja liekov. V prípade Obamovho víťazstva tak budú zaujímavé akcie farmaceutických spoločností Amerisource (ABC), McKesson Corp (MCK) und Cardinal Health (CAH).

[poll id=”12″]

Popri sektore zdravotníctva by sa z Obamovho znovuzvolenia tešili aj firmy z odvetvia alternatívnej energie. Prečo? Obama sľubuje prísnejšie ekologické predpisy, čo nepriamo napomáha alternatívnych energiám. Je bojovníkom proti emisiám a podporuje úľavy a dotácie na zdroje alternatívnej energie. Top akciami z tejto branže sú NextEra Energy (NEE) a Exelon Corp (EXC).

Naopak, Obamov rival Romney je všeobecne považovaný za zástancu tradičných energetických odvetví. Z jeho víťazstva by sa tak mohla tešiť najväčšia ropná spoločnosť sveta – Exxon Mobil.

Dá sa tiež povedať, že nástup Romneyho by znamenal viacej slobody pre trh a menej vládnych zásahov. Romney je za eliminovanie daní z úrokov, dividend či kapitálových ziskov do 200 tis. dolárov. Podpora trhovej ekonomiky by sa určite páčila akciám investičnej banky Goldman Sachs.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre