Kvôli rope sa z nás môžu stať Flintstonovci

Aj vám sa pri prejazde okolo čerpacej stanice upriamia oči na vysvietenú tabuľu s cenami palív? Nie ste jediní! Veď ceny ropy a benzínu rastú ako z vody a naše peňaženky čoraz viac zívajú prázdnotou. Stačí sa rozhliadnuť okolo seba. „Chcem predať auto, nevládzem tankovať“, povedal mi nedávno sused, ktorého  benzínová Fabia papká azda najdrahšie „žraníčko“ za celý svoj život!

Najdrahší benzín v celej histórii už tankujú Česi, Španieli či Fíni. Situácia je zlá no dvíham varovný prst a tvrdím: môže byť ešte horšia. Dôvod je jednoduchý: Pomaly ale isto začínajú centrálne banky povoľovať kohútiky s čerstvými peniazmi, ktoré pomaly ale isto zatláčajú na rast cenovej hladiny. Aj keď Európska centrálna banka (ECB) pri potvrdení nových nákupov poznamenala, že dodatočnú likviditu stiahne späť, tak rýchlo to určite nebude.

Slabý dolár a špekulácie

Navyše, nie je tu len ECB, kto zvyšuje ponuku peňazí. Je tu Bank of England , Federálny rezervný systém v USA a po novom Bank of China, ktoré globálne hospodárstvo polievajú likviditou. Odrazom je slabnúci dolár a úsmev na tvárach komoditných špekulantov. O tom, že špekulácie na rast cien ropy silnejú, svedčí piatkový vývoj cien. Po tom, čo si najväčšia ekonomika sveta (USA) pridala v auguste menej pracovných miest ako sa očakávalo, si trhy myslia, že prídu ďalšie dolárové injekcie zo strany FEDu. Cenám ropy sa tak na konci týždňa zadarilo (až sa od šťastia zazelenali).

O to menej sa však darí naším financiám. Sme nútení zvažovať alternatívy, ku ktorým  patrí obstaranie naftových vozov (nižšia spotreba a v súčasnosti výhodnejšia cena za 1 liter), prechod na plynový pohon či naše vlastné nohy.

Takto sa vyvíjala cena benzínu za posledné 3 mesiace

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre

Naftaa to isti..super spotreba a teraz aj cena(v porovnaní s benzínom)..ale nesťažoval by som sa keby čerpacky reagovali na pokles cien rýchlejšie