Pomliaždené akcie áut

Akcie nemeckých automobiliek vyšli zo štvrtkového obchodovania doslova s pomliaždeninami. O masívne straty sa postarala kritická štúdia troch bánk. Ich vyhliadky nie sú pri pohľade na automobilové odvetvie potešujúce, s čím (pri pohľade na akcie) súhlasia aj finančné trhy.

Akcie spoločnosti Daimler stratili až 5,53 %, akcie BMW si odpísali 4,75 % a Volkswagen vykrvácal o 3,97 %. Nepriaznivá nálada v automobilovom sektore so sebou stiahla aj hlavný akciový index DAX 30, ktorý stratil 1,64 %.

Na skladoch stoja drahé autá

Nemeckí autokonštruktéri v súčasnosti narážajú na viaceré prekážky, najmä na čínsky trh, ktorý v dôsledku zhoršených prognóz tratí na atraktivite. Ako tvrdí analytik firmy Bernstein Research, bola to práve Čína, ktorá sa veľkým podielom podpísala pod nepriaznivú štúdiu.

Analytik si myslí, že marginálne ciele nemeckých výrobcov luxusných áut sú v 2. polovici roka výrazne ohrozené. Odhad potvrdzuje aj pohľad na sklad troch čínskych predajcov áut – Zhengtong, Zhongsheng a Yongda. Zásoby obchodníkov rastú a obchodné marže klesajú. Ako analytik uvádza, nemeckí výrobcovia prémiových vozov jednoducho precenili čínsky dopyt.

Málo dôvodov pre rast

Nedostatok podnetov pre rast automobilových spoločností vidí aj analytik zo Citigroup – dôsledkom pesimizmu je znížená produkcia automobilov v Európe, USA a v Brazílii. Za spomalením rastu tržieb vidí tlak na ceny automobilov. Profil riziko – návratnosť tu na rozdiel od pneu-spoločností považuje za „úbohé“.

Pred kresaním ziskov autovýrobcov varuje aj Morgan Stanley. Banka vo svojej štúdii tvrdí, že dno môže byť dosiahnuté v 4. kvartáli tohto roka, pričom o miernom zotavení môže byť reč až v 1. štvrťroku 2013.

Nedávnom sme vás informovali o plánoch americkej automobilky Ford, ktorá chce v Číne rozširovať svoju výrobu. Spoločnosť z USA sa z dôvodu podlomenej ekonomiky Číny stretla s kritikou svojich plánov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre