Komisia bude prešetrovať pokus o prevzatie Aer Lingus

Posledný pokus nízkorozpočtových aerolínii Ryanair prevziať svojho írskeho konkurenta Aer Lingus má byť vyšetrovaný Európskou komisiou. V júni Ryanair ohodnotil spoločnosť na 694 miliónov eur. Ryanair už v súčasnosti vlastní 30 % podiel v spoločnosti Aer Lingus. Avšak komisia uviedla, že jej prvotné zistenia ukazujú, že predajom vznikajú potenciálne obavy o hospodársku súťaž.

Vo vyhlásení komisie sa uvádza, že na mnohých európskych trasách, hlavne tých z Írska sú najväčšími konkurentmi práve dve spomínané spoločnosti. Na niektorých z nich sú dokonca jedinými dopravcami. Prevzatie by tak mohlo viesť k odstráneniu hospodárskej súťaže na týchto trasách.

Súčasný pokus pritom nie je prvým. Ryanair sa snažil kúpiť Aer Lingus už v roku 2007. Aj vtedy bola proti práve Európska komisia a predaj sa tak nakoniec nekonal.

Aer Lingus pri mnohých príležitostiach uvádza, že jej akcionári by mali odmietnuť ponuku Ryanair. Ako Aer Lingus uvádza, je potrebné poznamenať, že počet ciest do a von z Írska, na ktorých Aer Lingus a Ryanair spolu súťažia sa výrazne zvýšil. Dôvody pre zákaz prevzatia sú preto v súčasnosti ešte silnejšie ako v minulosti.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre