Ázia má nové podmorské spojenie. Je rýchlejšie o tri milisekundy

V Ázii bol slávnostne sprevádzkovaný nový vysokorýchlostný dátový kábel. 7800 km podmorského kábla spája Japonsko, Malajziu, Singapur a Filipíny. Dáta sú prenášané prostredníctvom optických vlákien rýchlosťou 40 gigabitov za sekundu, čo je o 3 milisekundy rýchlejšie ako akýkoľvek iný kábel medzi Singapurom a Tokiom.

Takýto zisk sa môže zdať takmer bezvýznamný, avšak môže byť rozhodujúci pri finančných obchodoch v regióne. Takzvané vysokofrekvenčné obchody riadené počítačom vykonávajú tisícky transakcií za menej než sekundu a sú určované programom, ktorý sleduje podmienky na trhu. Obchodníci si navzájom konkurujú a veľkosť zisku, alebo straty môže závisieť aj od toho, či porazia konkurenciu o zlomok sekundy.

Kto skôr “príde” ten skôr “berie”

Vysokofrekvenčné obchodovanie teda riadi naprogramovaný počítač, ktorý dáva príkazy, kedy sa majú jednotlivé akcie kúpiť a kedy predať. Prichádzajúce dáta sú prijímané  všetkými bankami súčasne a všetky počítače, ktoré príkazy spracúvajú majú rovnaký výkon.

Je veľký rozdiel v tom, kedy sa daný príkaz dostane na burzu. Preto ak všetky banky zadávajú svoje obchodné rozhodnutia súčasne, vyhráva transakcia, ktorá dorazí ako prvá.

„Tri milisekundy v počítačovej dobe, predstavujú hodinu ľudského času,“ uviedol Ralph Silva, stratég Silva Research Network.

Zemetrasenia sú problém

Oblasti kladenia káblov sú známe silnými zemetraseniami, ktoré už v minulosti niekoľkokrát podmorské spojenia poškodili. Keď sa podmorské siete poškodia na ich opravu musia telekomunikační operátori vyslať lode vybavené diaľkovo ovládanými robotmi, schopnými ponoriť sa do hĺbky 2500 m. Preto sa pri budovaní nového spojenia dlbalo na čo najlepší výber miest kadiaľ bude viesť.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre