Dnes si štrngajú bankové akcie. Vďaka Merkelovej!

Bankové akcie v Európe sa počas piatkového obchodovania zelenajú najviac. Môžu za to výroky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá zdôraznila, že v záchranu eura je pripravená spraviť čokoľvek.

K 11:30 si akcie nemeckej banky Commerzbank pripisujú +1,88 %, akcie Deutsche Bank rastú o +1,95 %. O viac než tri percentá rastú akcie talianskej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, takmer percento získava francúzska banka Societe Generale.

„Keď sa hovorí o stabilnej podpore zo strany nemeckej kancelárky, je jasné, ktorým smerom sa akcie vyberú“, komentuje trhový stratég z Baader Bank. Silu nielen bankovým akciám, ale celému akciovému trhu dodáva prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi, ktorý pripustil, že ECB môže začať skupovať dlh krízou zaťažených krajín. Priamym nákupom španielskych a talianskych dlhopisov pomôže k zníženiu vysokých úrokov, ktoré krajiny platia investorom. Ako Draghi na nedávnom zasadnutí zdôraznil, podmienkou pomoci je, aby si štáty plnili svoje reformné povinnosti. Investori sa tak pomaly ale isto stávajú priateľskejší k riziku, čo dáva silu rizikovejším aktívam.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre