Gréci šetria na cigaretách

Tržby najväčšej tabakovej spoločnosti sveta utrpeli v krízovej Európe riadnu porážku. Ako vo štvrtok oznámila spoločnosť Philip Morris International, v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa jej predaj cigariet za prvý polrok prepadol o 5,8 %. Najhorší vývoj bol zaznamenaný na trhoch juhoeurópskych krajín, ktoré sú dlhovou krízou najviac dotknuté.

V takom Grécku sa predaj medziročne pokĺzol o masívnych 20 %. Pokles predaja cigariet o 10 % bol zaznamenaný v Španielsku. Spoločnosť tento vývoj argumentuje najmä vysokou nezamestnanosťou v krajinách eurozóny. Ako tvrdí, práve to je kľúčovým faktorom predaja v tomto odvetví.

Tvrdé časy Grécka

Pripomeňme si, že Grécko len nedávno dosiahlo nový rekord v nezamestnanosti, ktorá bola v apríli na úrovni 22,5 %. Krajina sa už piaty rok po sebe nachádza v zdrvujúcej recesii, ktorú prehlbujú aj drastické úsporné opatrenia (krátenie miezd, dôchodkov, prepúšťanie vo verejnom sektore ..).

Tabaková spoločnosť dodáva, že pokles predaja cigariet hneď nemusí hovoriť o tom, že fajčí menej ľudí. Aj keď sa cigariet predalo menej, na druhej strane hlási zvýšený odbyt v oblasti tabaku.

Aj napriek prepadu európskych tržieb sa spoločnosti podarilo v 1. polroku podarilo navýšiť zisk. Prevádzkový zisk tak medziročne vzrástol o 4,5 % na sedem miliárd eur. Dôvodom sú najmä lepšie predaje v Ázii, Blízkom východe či v Afrike.

Pod americký koncern Philip Morris patria značky ako Marlboro či L & M. Spoločnosť má 60 prevádzok po celom svete a ročne vyprodukuje viac ako 850 miliárd cigariet. Tie sa predávajú vo viac ako 180 krajinách sveta.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre