O prácu v Peugeot Citroën príde 8000 ľudí

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën sa utápa v kríze. Ako vo štvrtok oznámila, prepustiť má až 8000 zamestnancov. Zatvoriť sa má továreň Aulnay-sous-Bois pri Paríži, kde pracuje 3300 ľudí. O prácu má prísť aj 1400 zamestnancov zo závodu Rennes. Mimo oblasť výroby bude prepustených 3600 zamestnancov.

Ako spoločnosť ďalej oznámila, za prvý polrok vykázala stratu 700 miliónov eur. Automobilku dostáva pod tlak nedostatočný dopyt, ktorý je dôsledkom krízy v eurozóne. V prvých šiestich mesiacoch tohto roka klesli dodávky spoločnosti o 13 % na 1,62 miliónov vozidiel. Predaj v Európe sa prepadol o 15 %. Francúzske automobilky sú vysoko závislé na európskom trhu, čo sa im teraz  vypomstilo. Ide najmä o trh Francúzska, Španielska a Talianska.

Generálny riaditeľ PSA, Philippe Varin, sa chce cez program úspor čiastočne vymaniť z hlbokej krízy. V problémoch sa nachádza aj jeho francúzsky konkurent Renault. Šéf automobilky Renault, Carlos Ghosn, počíta s ťažkými časmi, keď hovorí o stagnácii na nasledujúce 3 až 4 roky. Spoločnosť sa v zúfalstve chytá každej slamky: Vo februári uzavrela alianciu so spoločnosťou General Motors, ktorá v PSA drží 7 %.

Kurz akcií PSA dnes rastie o 2,11 % (12:54).

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

vw, bmw, fiat, dacia, renault…veru je ich mnoho, tazko sa dycha v takomto prostredi :/